НАЧАЛО Мнения Реформа на избирателната система или бесепарски джеримендъринг

Реформа на избирателната система или бесепарски джеримендъринг

396
0
СПОДЕЛИ
Политическа карикатура от 1812 г. по повод джеримендъринга

Изглежда, че БСП е на път да осъществи една отдавна лелеяна своя мечта – нейно правителство да добута докрай поне един мандат, въпреки че това доизбутване стопява все повече шансовете ѝ за прилично представяне на следващите избори. Затова на „Позитано“ 20 кроят планове за осигуряване на служебна преднина.

Осигуряването на „служебна изборна победа“ не е патент на БСП. Преди почти 200 години през 1812 г. губернаторът на щата Масачузетс – Елбридж Джери, за да си осигури изборна победа, прекроява по неузнаваем начин избирателните райони, така че гледани на картата те изглеждали като нагърчени саламандри. В резултат на тази манипулация неговата партия спечелила в повечето райони на щата с минимална преднина, докато противниците му спечелили в по-малко райони с огромно мнозинство. Иначе казано с по-малко гласове, но удобно разпределени си осигурил крайната победа в целия щат. От тогава започнали да наричат този род изборно шарлатанство – джеримендъринг – съчетание от фамилията му Джери и наименованието на животното саламандър, познато по нашите земи като дъждовник.

У нас ДПС от години практикува джеримендъринг необезпокоявано. Това обяснява защо без да увеличава броя на избирателите си, тази партия досега постоянно съумяваше да увеличи влиянието си в избираемите държавни и общински органи. Автобуси с „вносни“ избиратели, „командироване“ на избиратели от едно място на друго и др.

БСП обаче не остава по-назад. Въпреки, че се твърди все още нямало формална позиция на БСП по провеждането на една дата на изборите за национален и европейски парламент, от изявленията на нейни висши функционери може да се съди, че столетницата няма намерение да спести на гражданите време и пари, така както правят навсякъде в Европа и да си осигури служебна преднина. Досега от БСП не са представили прилични аргументи защо искат да гласуваме два пъти в един месец, единия от които посред лято в най-силния отпускарски сезон. Разбрахме също, че със и без криза за БСП 20 млн. бюджетни лева не са нищо – бълха ни ухапала, а разходите за още една кампания и денгубата хич и не ги броят.

Друг вид изборно шарлатанство е въвеждането на т.н. „мажоритарен елемент“ в изборите. Безспорно има нужда от реформа на изборното ни законодателство. Но каква е тази реформа, която се прави без да бъде подложена на дебат в обществото? Каква е позицията на всяка една партия, на отделните съсловия и обществени групи? Самата БСП не е изразила позиция дали е за или против мажоритарната избирателна система. При липсата на принципно становище по въпроса е обосновано да заключим, че реформата се прави само за да придаде вид на загриженост у БСП за съдбата на представителната демокрация.

Изборно шарлатанство е и отлагането на влизането в сила на закона за предотвратяване конфликт на интереси, за да не цъфнат посред предизборната кампания безбройните злоупотреби на функционерите на БСП на всички нива. Малко преди законът да влезе в сила някой се усети, че е по добре той да се ремонтира, а по нататък, кой знае, да бъде напълно закопан.

БСП отива на избори. Какво ли още има да видим?!

Пламен Борисов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име