НАЧАЛО Мнения Нов Колониализъм – Българите искат европейска помощ да задвижи собственото им правителство

Нов Колониализъм – Българите искат европейска помощ да задвижи собственото им правителство

283
0
СПОДЕЛИ

Ето какво написа авторитетното британско списание Economist в последния си брой http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=13334121

Влизането на България в Европейския съюз беше забавено заради опасения за корупция, организирана престъпност и бавна съдебна реформа. Когато тя и Румъния се присъединиха през 2007 г., Европейската комисия им наложи т.н. „механизъм за сътрудничество и верификация“, който позволява наблюдение на реформите и налагане на санкции.По него тя надлежно отказа на България 220 м. евро (320 м. долара) европейски средства. Управляващото социалистическо правителство отговори сърдито, обвинявайки Комисията в двоен стандарт и използването на средствата и за мониторинг за политически цели.

През февруари съветниците на министър-председателя Сергей Станишев сътвориха нов изумителен план. Съгласно същият Комисията и други държави-членки получават повече власт да се намесват където „слабостите могат да бъдат квалифицирани като структурни и продължаващи и … не могат да бъдат преодоляни самостоятелно от българското правителство“. Пранът предлага европейски чиновници и дипломати да бъдат привлечени в наблюдението над въвеждането на правни норми засягащи еврофондовете и наблюдението на съдилищата, прокуратурата и следствието. Те ще следят делата за политическа корупция и организирана престъпност, които съдебната система е забавила. Идеята е, че подобно „сътрудничество“ би било по-добро от досегашния механизъм на Комисията – въпреки, че фактически то ще бъде управлявано от София, а не от Брюксел.

Г-н Станишев представи този план на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозо в началото на март. Отговорът бе хладен. Негов говорител отхвърли концепцията за паралелна структура на настоящия механизъм. Посланиците на държавите-членки в София, които току що бяха запознати с плана, също са скептични. Един висш дипломат каза, че ще бъде погрешно да се изтръгнат от ръцете на Комисията тоягата и морковът, след като тя разполага и с политическа независимост и с доверието на държавите-членки, за разлика от българското правителство. Нещо повече, някои посланици доловиха намерение у българските социалисти да кажат на избирателите, че „отново са спечелили доверието„ на ЕС в правителството преди изборите през юни. Ангажирането на Комисията и държавите-членки на ЕС в реформите може също да подтисне бъдещи критики.

Въпреки този отрицателен отговор, правителството упорито работи за осъществяватето на тази идея. То си даде срок за това до края на март. Външният министър, Ивайло Калфин дори предложи подобна схема за всички държави-членки.

Механизмът за съвместно управление на страната може да бъде първи по рода си за ЕС, но не и за България. Съветските съветници идват на власт след 1944 г. за да са сигурни, че новата комунистическа страна няма да се отклони от курса на национализация, индустриализация и строежа на социализма. Все още повечето българи биха приветствали широка роля на ерочиновниците. В едно социологическо изследване над 80 % от запитаните казват, че нямат доверие на своето правителство, парламента и съдилищата. Почти 75 % имат доверие в ЕС и специално в Комисията, според Евробарометър. По голямо европейско присъствие в правителството може да устройва българите дори това да доведе до по-малко промени, отколкото те биха искали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име