НАЧАЛО Мнения Нов шамар от Европа

Нов шамар от Европа

185
0
СПОДЕЛИ

Свестният човек си взема бележка и се поправя от най-дребния намек, а нашето правителство получи цялата градираща скала сигнали, че управлява лошо, като се започне от приятелски намек, намек, неприличен намек … право куме у очи, размахан пръст, обръщане на гръб, закана за шамар, много шамари, закана за бой с тояги … За ужас на всички ни, стъписаният и изуменият не е правителството ни, което е адресат на тези послания, а Европа, която ги отправя с видимо неудобство, както и ние – гражданите на България.

Какво се случи този път ли? Вчера, двама евродепутати от Партията на европейските социалисти – Пауло Казака от Португалия и Дани Йоргенсен от Дания твърдейки, че Европейската комисия е подвела Европейския парламент с изявлението си, че България и Румъния са готови за членство в ЕС, са внесли текст в този смисъл като допълнение към обсъждания в момента от европарламента доклад, с който трябва да се одобрят направените от еврокомисията през 2007 година разходи. Според този текст „ЕП смята, че ЕК не се е отнесла с необходимата сериозност към присъединяването на България и Румъния и че направените от комисията изявления за готовността на двете страни за членство са били подвеждащи“.

Днес Европейският парламент ще гласува резолюция и доклад към нея, с които ще призове Европейската комисия да въведе тримесечен контрол над България и Румъния за изразходването на европейските фондове. В момента ЕК прави шестмесечен мониторинг над двете държави в сферата на правосъдието и вътрешния ред, но няма задължението да пише периодични доклади как харчат европари. Само веднъж подобен доклад е правен за България през юли 2008 г.

Уви, Новата мярка е предложена от германската християндемократка Ингеборг Гресле, която и вчера е останала непреклонна на заседание на групата на Европейската народна партия. „ЕК така или иначе ще въведе 3-месечния мониторинг“, казала тя в отговор на възраженията на български евродепутати. Гресле е подкрепена от представители на северноевропейските държави, които заявили, че не биха могли да обяснят пред своите данъкоплатци защо не се вземат твърди мерки срещу злоупотребите в България и Румъния.

На тези от нас, които ще кажат – е и какво от това, по добре е да ни проверяват повече – ще кажа, че с това и без друго ниският ни авторитет, пада още по низко. Нас не ни уважават заради дебелокожието на нашето правителство. Аз съм песимист, че то ще си вземе каквато и да е бележка и след този шамар. И макар, че правителството скоро ще си отиде, позора, който то ни навлече, ще остане още дълго да ни тежи. А от опозорения, бяга всеки!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име