НАЧАЛО Мнения Иво Петров, ГЕРБ: Надхвърлихме очакванията за Перник

Иво Петров, ГЕРБ: Надхвърлихме очакванията за Перник

383
0
СПОДЕЛИ

Успяхте ли достатъчно да мотивирате избирателите на ГЕРБ за отминалите европарламентарни избори?

Много пъти съм говорил тук, в структурата, че на изборите поради ниската избирателна активност, основната тежест ще падне върху нашата членска маса. И ние сме правили почти всяка вечер срещи с наши членове и сме си говорили точно това, че ние трябва да мотивираме и да генерираме хора около нас – близки, познати, приятели, които наистина могат да ни помагат; че трябва да се гласува за Европейски парламент, за евродепутати, защото това са хората, които ще ни представляват в ЕС. Това, което Румяна Желева много пъти е казала и аз с ушите си го чух, когато ходихме в Брюксел декември месец всички координатори, го казват и депутати от други страни. Един депутат от Германия каза: как да отида в моя град, в моя избирателен район и да обясня на моя избирател, че парите, които се дават за България отиват по предназначение и се използват точно за това, което ЕС е определил, а те всъщност отиват в нечий джоб в сивата икономика. И това, което Желева казва и аз напълно споделям, ние си сложихме един етикет на най-корумпираната страна в ЕС, на страната, на която са спрени парите от еврофондовете заради това, че ние крадем! И онзи ден, когато холандците правиха избор за ЕП, тези, които са спечелили най-много гласове, тяхното говорене в Холандия е било България и Румъния да бъдат извадени от Европейския съюз – защото те са най-корумпираните държави и дърпат имиджа на евросъюза надолу.

Това смятате ли, че ще повлияе на новата подредба на ЕП?
Аз вярвам, че и нашите евродепутати от ГЕРБ, и Надежда Михайлова от Синята коалиция ще работят в тази посока – да се възвърне доверието в България. ЕНП като структура е най-голямата политическа партия в ЕС. Така, че ми се иска на България да гледат с друго око.
Много пъти Станишев е говорил как Бойко Борисов ходил в Брюксел, постоянно се съветвал с Меркел, Берлускони Саркози…След като сме тръгнали да следваме европейските демократични практики и да се учим на тях, значи все пак трябва да се съветваме. Когато аз искам да изглеждам като някой и да подражавам на него, ми естествено, че ще отида да видя как той работи, естествено, че ще говоря с него, за да знам в каква посока да вървя. Дори и да влезнем в следващото управление, ние няма да тръгнем в тази посока да правим всичко каквото сме си решили, без да се съобразяваме с това какво ще ни предложи ЕС. Тези европейски практики, които ги има и в Германия, и в Италия, и във Франция и са работещи – трябва да взимаме поука от тях.
Разговарял съм с Румяна Желева многократно, тя е много позитивен човек, има излъчване и харизма. Много пъти е казвала, че с Папаризов от БСП много добре се е разбирала, отколкото с Илияна Йотова. Тя каза, че Йотова е човек, която единствената му задача, когато стои срещу теб, е да те прекъсва, да те обърква. Но това е работа на ПР-и, които й казват какво точно да прави.

Колко гласове очаквахте да получите от пернишки регион?

Нашият максимум беше от 4000 гласа от минали избори да бъдат удвоени и да станат 8000. Но ние надхвърлихме очакванията си. Не, че сме изненадани, тъй като мисля че достатъчно се потрудихме и работихме. По време на кампанията сме правили срещи човек с човек, не сме правили обществени събития, бяхме по-умерени и разчитахме на така да се каже “рекламата от уста на уста”. Постарахме се на хората, които идваха на срещите ни и в офиса да им разясним какво представлява европейската институция. Посещението ми в Брюксел беше много полезно при говоренето, защото след като си бил там веднъж, видял си се с хора, евродепутати от други държави и тяхното говорене, много по-лесно можеш да обясниш това на хората си тук, а те да го предадат на други.
Апатията , която има по отношението на евроизборите е ясна, но нашата цел е да образоваме нашите членове, за да могат те да препредадат това на други хора. Правихме срещи, които имаха за цел и младежите да се запознаят със структурата на ЕП, защото много хора не знаят какво е Европейски съюз, европейска комисия.

Казахте, че сте се срещнали с Бойко Борисов, който дори се изненадал от резултата, който постигна ГЕРБ в Перник. Какво още говорихте на тази среща?

Говорихме как е протекъл изборния ден в Перник, имало ли е нарушения. Казахме, че сме сезирали РИК за някои от случаите.
Представихме някои от кандидатите в София, разказах за тях, Ц. Цветанов си записваше през цялото време. Специално Цветан Цветанов познава всички от структурата в Перник, идвал е няколко пъти в града. Той не беше изненадан от листата в Перник, тъй като знаеше, че ние работим с тези хора. Дадох повече информация за хората, които бяха по-непознати. Сега чакаме най-късно до сряда да имаме окончателни резултати от подредбата на листата на ГЕРБ в Перник.
В разговора, който проведохме с Бойко Борисов смятам,че в листата на ГЕРБ в Перник няма да ни сложат външни хора и тя ще бъде само от перничани.
Говорихме и за 16 юни, когато ще се открива предизборната кампания на ГЕРБ в Перник. На 15 се открива национално в София. Откриването на кампанията в Перник ще се съпровожда с концерт, който се организира на централно ниво от партията във всички областни градове. Концертната програма включва всички жанрове – народна музика, залага се предимно на Мюзик Айдълите от предишните издания, ще има и хумор. Озвучаването и осветлението е подсигурено също от централата на партията. Бойко Борисов каза, че стига да е жив и здрав ще дойде на откриването на кампанията в Перник.

Как се чувствахте в деня на изборите и след тях, когато излязоха първите резултати?

В деня на изборите определено бях нервен и притеснен, защото очаквах нещо, което трябваше да се случи – резултат за избор на европарламент по-добър от миналите избори. Исках да видя дали през тези две години ние наистина сме работили. Това е като в едно първенство един отбор да участва – той ходи на лагер,прави подготовка 20 дни за 1 час игра на първенството. И тогава се разбира дали наистина си е заслужавало. За мен това беше много важно, тъй като през тези две години ние се опитахме да работим всеки ден, да създаваме клубове по селата, да контактуваме с хората, да усетим техните настроения, да се опитаме там, където имаме пропуски от местните избори, да си вадим поуки. И когато започнаха да идват отговорниците по секциите и да носят протоколите и да виждаш, че във всяка една секция ти си победител, обаждаха се от селата и казваха: там сме победили, там сме първи… и започна еуфорията да ме завладява. На всеки сигурно му е приятно, когато чуе такива резултати. За Трън, Ковачевци, Земен и Брезник не съм изненадан от резултатите. Това, което сме имали на местните избори при висока избирателна активност, сега имаме при ниска избирателна активност по-добри резултати, неколкократно завишени.

Какво според вас кара хората да предпочитат ГЕРБ и да я разпознават като своя партия?

ГЕРБ е млада партия, на 2 години и половина. Не е тайна, че това е лидерска партия. Бойко Борисов с неговата харизма привлича хората. Явно хората виждат в ГЕРБ алтернатива на това статукво, което е в момента наложено от Тройната коалиция. Определено всички виждаме, че Тройната коалиция не е най-доброто за България и самите хора в БСП много добре го знаят това, но не искат да го кажат. Аз съм сигурен, че на тях не им се работи с ДПС. Защото някой да ти дърпа конците и да знаеш, че ти не си този, който си искал да съставиш правителство – на тебе са ти го наложили и ти си с мандата на ДПС. Така, че хората търсят промяната, нещо което трябва да се случи. А досега ГЕРБ с нищо не е разочаровала избирателите си.

Но много хора си казват, че Бойко е като Царя – хората гласуват масово, но като премине еуфорията и трябва да име реални действия, хората те се разочароват?

Тук не съм съгласен. Аз съм имал възможност да ходя поне на 10 кръгли маси, където се представяше програмата за управление в отделните сектори, това са 23 сектора. И тези сектори са с експертни групи, състоящи се по минимум 12 човека. Това прави към 300 човека експерти в отделни области. И когато казват, че ГЕРБ е Бойко Борисов, Цветан Цветанов и още двама-трима, не съм съгласен. Имаме кметове, имаме председатели на общински съвети, имаме общински съветници. Това са хора, които реално участват във властта. Като дойде Царя, какво направи? Сложи Коста Цонев, Явор Милушев, Татяна Дончева…той наслага популярни, известни хора, за да могат хората да гласуват за тях. Какво направиха Коста Цонев или Явор Милушев в парламента? Явор Милушев идваше само тогава, когато някъде имаше събори, банкети, да се покаже, става и си заминава. Той реално за Перник не направи нищо.

Притеснявате ли се на предстоящите избори от купуване на гласове в Перник?

Единственото противодействие на купуването на гласове е хората да излязат и да гласуват. Избирателната активност ако се вдигне, купуването на гласове автоматично пада. Ние можем да противодействаме единствено с това. И нашето обръщение към всички наши членове и симпатизанти, към хората като цяло, е да излязат да гласуват. Дали ще гласуват за нас или за другите политически партии, в крайна сметка всеки сам преценява. Но излизайки да гласуват по този начин те се противопоставят на купуването на гласове.
Какви според вас са шансовете на основният ви опонент в Перник – БСП в изборите през юли?
Знаете колко трудно се дава власт. Те ще се мобилизират по всякакъв начин….те са добри в тази посока. Ако се придържат към това, което казват – че водят „позитивна кампания“ и няма да влизат в конфликти, мисля, че още повече ще загубят. Аз вярвам, че на 5 юли ще излезем победители, но не знам с какъв резултат.

Как коментирате представянето на евроизборите на другите партии от изборите за Европарламент?

Изненадан съм за НДСВ определено. И то приятно изненадан, нямам нищо против това, което се случва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име