НАЧАЛО Избори Избирателят наказа тройната коалиция

Избирателят наказа тройната коалиция

218
0
СПОДЕЛИ

Изтече почти месец от онзи паметен 5 юли, който бе специално подбран от старата власт, за да може хем повечето избиратели да отидат на море и да не гласуват, хем да остане време за море и за тях самите. Криви им излязоха сметките. Резултатът е толкова категоричен, че обезмисли вечните и досадни препирни, за това кой всъщност е победил. Както и да изкривяват аритметиката, старите властници са безсилни да кажат друго освен да признаят поражението си. Дори воплите на ДПС, че били изкарали по-добър резултат от всякога, звучат като отчаян вик за помощ на удавник, който е влязъл в морето веднага след като е прекалил с кюфтетата и бирата.
Но кой всъщност победи? Избирателят никому не даде абсолютно мнозинство. С така подреденият резултат избирателят реши да се завърне като играч в политическия ни живот. Досега избирателят бе изолиран, подтискан, убеждаван, че от него и от гласа му нищо не зависи. Никога няма да забравя този изпълнен със съмнения и подтискана надежда поглед у хората, с които се срещахме по време на кампанията. Този дълбокозамислен Избирател направи така, че ГЕРБ да постигне, такъв резултат, че да не може да откаже да управлява. Избирателят даде на ПП ГЕРБ неоспоримо и категорично предимство, но не и успокоително абсолютно мнозинство. Избирателят наказа тройната коалиция, като и отреди задължително място в опозиция. Избирателят отреди място в парламента на още три малки формации, които трудно биха се разбрали помежду си, но всяка от тях може да намери своя добра причина да подкрепи ГЕРБ в някоя конкретна политика. От своя страна, ако ГЕРБ иска да има винаги липсващите му 5 депутата, ще трябва да прокарва политики угодни на избирателя.
Избирателят се разгневи, че четири години го навиваха, че волята му била такава – да я било имало тройната коалиция и затова на 5 юли той заяви волята си по такъв категоричен начин, че да не подлежи на изкривени тълкувания. Вече всяка една политика, за да бъде успешно прокарана, ще трябва да е съобразена с волята на избирателя.
Прави впечатление, че ГЕРБ, СК, АТАКА и РЗС бързо и адекватно реагират на революционната промяна – ГЕРБ състави самостоятелно правителство, а останалите три с повече или с по-малко охота го подкрепиха. Обратно БСП и ДПС, демонстрират отсъствие на всякакъв демократичен рефлекс. Първите им действия, като противопоставянето на мерките срещу политическото номадство и предотвратяването на гласуването с чужди карти, са напълно неадекватни на новото положение. Предстоят ни интересни времена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име