НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова: „Некомпетентното управление на правителството оставя държавата в незавидно финансово състояние...

Ирена Соколова: „Некомпетентното управление на правителството оставя държавата в незавидно финансово състояние и икономическа разруха”

182
0
СПОДЕЛИ

20140728_103914“Оставката на правителството беше крайно необходима, но изключително закъсняла. Некомпетентното управление на т. нар. „експерти“ оставя държавата в незавидно финансово състояние и икономическа разруха.
Орешарски обеща две неща: първо да управлява като експерт и второ кабинетът му,  макар и коалиционен да бъде с ясна програма. И за двете излъга!” Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Соколова по време на пресконференция и допълни, че през  тази година на управление България е с най- лошата финансово водена политика от 10 години насам.  „ Днешното финансово състояние не просто предопределя, то  диктува следващите политически ходове. Това правителство подаде оставка, когато разруши и последния стълб на доверие в държавата- банковата система”, каза още Соколова.  Тя представи основните  фактори, които определят влошаване на параметрите по дефицита и дълга до края на 2014 г. „По отношение на дефицита имаме категорично  неизпълнение на данъчните приходи с около 900 млн.лв . Приходите още при планирането на настоящия бюджет бяха доста сериозно завишени с около 2 милиарда лева, спрямо изпълнението на приходите за 2013 г. Основното неизпълнение се очертава в косвените данъци – акциз и ДДС, а така също и в по-ниската от планираната вноска на БНБ в държавния бюджет – 200 млн.лв. по-малко от акцизи и 700 млн.лв. по-малко от ДДС”, разясни народният представител.  Според Ирена Соколова в момента съществува остра нужда  от осигуряване на допълнителен трансфер за НЗОК на около 300  млн.лв.,  които трябва да дойдат по трансфер от Републикански бюджет . „Ние смятаме, че така че да обезпечим със сигурност системата на здравеопазването, за да има цялостна здравна грижа до края на годината, а не просто закърпено положение до октомври”, отбеляза тя. Соколова  допълни, че по спрените програми ОПРР и Околна среда не се очаква до края на годината да постъпят суми, това ще рефлектира в още 500 милиона лева дефицит по консолидирана база. Тя посочи, че особено важен в момента е проблема с държавния дълг. „Екипът финансови експерти на ГЕРБ смята, че дългът трябва да се увеличи, тъй като този е изчерпан. Проблемът ще проличи много ясно още при служебното правителство и сега е моментът да се предвиди лимит и резерв. Правителството трябва да има източник на финансиране, а не възможният и реален сценарий да е разрив в системата”, подчерта Ирена Соколова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име