НАЧАЛО ГЕРБ Бойко Борисов: След изборите може да не се сформира правителство, няма да...

Бойко Борисов: След изборите може да не се сформира правителство, няма да има какво да ядем

191
0
СПОДЕЛИ

DSC_4758_1_След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство. Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от „Протестна мрежа“ да го знаят. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Денят започва“ по БНТ. „България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, каза още Борисов. Той подчерта, че ако партията му не получи необходимите 121 места, за да формира мнозинство в новия парламент, ще върне мандата за съставяне на правителство. Бойко Борисов призова Реформаторския блок да започнат да се държат като нормална партия. „Ще оставим Реформаторския блок да си поканят БСП и да съставят правителство. Аз не се съгласявам, ГЕРБ не участва в коалиция, в която политическият лидер не носи отговорност. Година и два месеца се нагледахме единият лидер да е в Брюксел, а другият – в сараите“, категоричен бе Борисов.

Бойко Борисов посочи като основна цел в енергийната сфера е да се направи енергийна ефективност. „В момента продукцията на единия реактор от „Козлодуй” отива в загуби по електропреносна мрежа и по сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евро да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им паднат сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера”, обясни той. На въпрос за договора с „Уестингхаус” и прозрачността на договора, Борисов коментира: „Цялата непрозрачност с „Уестингхаус” ни поставя в хипотеза да гадаем. И проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали. Не подписал Станишев „Белене” – подписал го някакъв човечец от НЕК. Не подписал Стойнев и БСП за „Уестингхаус” – някакъв човечец от АЕЦ „Козлодуй”. Представяте ли си наглостта – да взимаш решение за над 20 млрд. лв. с държавна гаранция и да казваш – някакъв човечец, някакъв директор. Кой го назначава? Нали Стойнев му е началник. Когато „Уестингхаус” дойдоха при мен и ме запознаха – аз им казах – това при мен не може да стане”.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че е разтревожен от това, че приходите в Митниците са с близо милиард по-малко и коментира, че позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция. Бойко Борисов бе категоричен, че това назначение не е предизборно предимство за ГЕРБ. „Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа. Нямам нищо общо с това, нито партията”, заяви Борисов. „Министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на отбраната и на образованието са дейни активисти на Реформаторския блок. Изведнъж сега БСП се потопиха, няма ги, все едно не са управлявали. За два месеца искат всичките негативи да ми ги прехвърлят на мен. Защо? Да не слагат никой – нито Танов е мое предложение, нито някой се е консултирал, нито искам да им нося отговорност”, допълни още Бойко Борисов.

Бойко Борисов заяви, че КТБ трябва да бъде оздравена незабавно. „Поне за това не могат да прехвърлят никаква вина върху ГЕРБ, защото по тяхно време се срути КТБ. Срутиха я с цялата си мощ. Това правителство дръпна в четвъртък или в сряда парите си от банката и я фалира и милиарди сега трябва да се готвят от хората да бъдат дадени. Ние сме я държали и плавно сме намалявали парите в нея, за да не я фалираме, защото и в другите български банки в стоят много държавни пари и ако ги дръпнат в момента ще се сринат и те. Това е много тънка игра. Да не си я позволяват. Незабавно КТБ трябва да бъде оздравена“, поясни лидерът на ГЕРБ.

„Дори в момента това, че не пожелаха БСП, ДПС бяха съгласНи, за да бъда коректен и към тях, да сме Искров и да дойде управител , който първата му задачка да е да спаси КТБ. Защо – защото само това, че не изплащаме 100-те хиляди евро на хората е нарушение на европейското законодателство и България ще бъде осъдена. Ние, данъкоплатците, вече ще плащаме за това, което се случи там. Второ – фирмите не обслужват кредитите си. Банката вече действително ще потъне, дори и да е било в добро състояние, както казват квесторите, след като всичко това се е случило. С една дума – Порожанов като министър на финансите и всички, които са, аз 09:30 часа имам среща с този Инициативен комитет от експерти по КТБ, абсолютно цялата експертна помощ и подкрепа ще имат от ГЕРБ за незабавно възстановяване на банката“, подчерта Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име