НАЧАЛО ГЕРБ Бойко Борисов: ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява

Бойко Борисов: ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява

180
0
СПОДЕЛИ

dsc_0785“ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа.” Това заяви Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ, по време на пресконференция относно провелите се на 5 октомври парламентарни избори. „За пореден път казвам за ДПС – няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против, е право на тази партия да прецени”, каза още председателят на ПП ГЕРБ и продължи като коментира вота на българските мюсюлмани. „Гарант за етническия мир би било, ако повече български мюсюлмани гласуват за различни партии. Етническият конфликт е нещо, което много бързо, особено сега с това ръководство в Турция, може да пламне”, посочи Борисов и добави, че има предвид изказванията като външен министър на настоящия премиер на турската страна. „Слушах изказванията, предизборните речи, аз мисля, че както година и половина близо ни питахте за грешките на ГЕРБ – дали сме си извадили поука – ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия вдига националистическия вот и създава проблем в етническата толерантност, това ще си бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях. Затова ние отчитаме с радост 9%, което според Реформаторите е огромен процент, ръст в гласувалите български мюсюлмани за нас. Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост. И дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам да си вземат поуки, защото по-страшно от това няма”, обясни лидерът на ПП ГЕРБ.

Борисов коментира и резултатите от изборите като цяло. „Ако БСП си беше взела вота, който традиционно си печели, първо, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова малки партии. Аз не мога да говоря от тяхно име, но от това, което чувам, те са си извели поуки и се надявам в следващи избори да имат традиционно добрия си резултат, който постигат. Защото това не е нормално – най-голямата дясна партия да има два пъти повече от лявата, това води до дисбаланс. Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента. За съжаление, всяка сутрин и вечер това, което чета като коментари – нашите имена и нашата партия се поставят в една ситуация, че сме виновни, че сме толкова по-добри от другите на тези избори”, поясни Борисов и допълни, че от ГЕРБ са получили такъв резултат и на европейските избори. „БСП просто трябва да си отговорят в партията на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, каза още лидерът на ПП ГЕРБ.

Борисов подчерта, че когато цифрите говорят – коментарите са сравнително лесни. „Видно е, че ГЕРБ е спечелил повече от сбора на втората и третата политическа сила взети заедно. И когато имаш такъв резултат, нормално е да благодариш на тези, които са гласували, да благодариш на хората и на всички, които не оставиха нито едно населено място в тази предизборна кампания да не бъде посетено, да не бъде говорено с хората и да не бъде оценено това, което е направено”, каза още Борисов. По думите му за него най-важната оценка е за кого са гласували хората. „С една дума – с този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан или каквото и да било. Над 1 млн. души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре”, допълни още лидерът на ПП ГЕРБ.

Борисов обясни, че с 84 депутата няма как да направи правителство на малцинството. „За съжаление и с РБ не можем да направим такова правителство“, посочи лидерът на ПП ГЕРБ. На въпрос дали ще се отиде към нови избори Борисов заяви, че ако не може да се състави правителство, ще се отиде и към този вариант. „Радан Кънев ми предлага да бъда водач на задкулисието, да стоим с него в парламента и при нас да тичат министрите. Аз обаче не искам да участвам в такова нещо. ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да бъдат премиери, но премиерът трябва да носи политическа отговорност”, подчерта председателят на ПП ГЕРБ. На въпрос колко време ще продължат консултациите на ГЕРБ с останалите партии Борисов посочи, че в рамките на 10 дни ГЕРБ ще се срещне с всички партии, които пожелаят, и ако с някои имат допирни точки, ще проведат последващи разговори, на които ще присъства и той. На тези срещи ще бъде обсъдено как виждат това управление като кабинет и как ще изглеждат комисиите в парламента. „Няма да правя правителство, ако другите партии ми предложат само парламентарна подкрепа. Необходима е споделена отговорност”, каза още Борисов и посочи, че ГЕРБ прави компромис като отива на консултациите и очаква същото от другите партии. „Това, което Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще вземат като решение, ние ще го потвърдим. Те имат пълен мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите. Спряхме се на тях, защото те са не само достатъчно улегнали, опитни и добре приети в обществото, но са и най-умерените в Изпълнителната комисия”, обясни Борисов и допълни, че според него те познават отлично състоянието на финансите, икономиката и политическата рамка на партията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име