НАЧАЛО ГЕРБ Барозо до Борисов: В края на моя десет годишен мандат като председател...

Барозо до Борисов: В края на моя десет годишен мандат като председател на ЕК Ви благодаря за подкрепата и приятелството

188
0
СПОДЕЛИ

news-31318-42969_accent_mainВ края на моя десет годишен мандат като председател на Европейската комисия бих желал да Ви благодаря за подкрепата и приятелството в тези интензивни, но все пак успешни времена. Това заявява досегашният председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурао Барозо в благодарствен адрес до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Когато за първи път прекрачих прага на централата на Европейската Комисия през ноември 2004 г. бях напълно наясно колко отговорна е работата, но никога не съм могъл да предвидя какво ни предстои.

През последните десет години Европейският съюз премина през едни от най-големите си предизвикателства в историята: от нуждата да се сдобие с нов договор до това да се справи със световната финансова криза, включваща кризата на държавния дълг, както и да се справи със сложността на раждащия се нов световен ред.

Въпреки това, имаме успешно запазена Европа – обединена и отворена, и именно това я прави по-силна. Държахме се един с друг и се увеличихме успешно от 15 на 28 страни-членки. Изградихме нов начин на работа след Лисабонския договор. Успяхме да направим Съюза по-добре подготвен да се справя с предизвикателствата и използвахме възможностите, които глобализацията ни предостави. Въпреки оценките и въпреки предсказанията, които чувахме от много, чрез политическа воля и лидерство ние показахме изключителна издръжливост на Европейския съюз.

Издръжливост, особено по време на най-трудните моменти, която не би могла да бъде възможна без постоянната подкрепа, които много отдадоха на европейския проект, Европейската комисия като институция и на мен, като неин председател“, се казва в благодарствения адрес от Барозо.

Досегашният председател на Европейската комисия изразява надежда, че Бойко Борисов ще отдаде на неговия наследник и добър приятел Жан-Клод Юнкер същото ниво на доверие в следващите пет години. „Надявам се да продължим да поддържаме връзка за в бъдеще“, пише в послеслов на адреса си до Борисов Жозе Мануел Дурао Барозо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име