НАЧАЛО ГЕРБ Вяра Церовска: „Процедурата по избора на нов кмет на Перник е...

Вяра Церовска: „Процедурата по избора на нов кмет на Перник е законна и всички указания на ЦИК са спазени от начало до край“

202
0
СПОДЕЛИ

IMG_5688„Процедурата по избора на нов кмет на Перник е законна и всички указания на ЦИК са спазени от начало до край.“ Това заяви на пресконференция народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска. „Ние разполагаме с всички необходими документи, които безспорно показват, че избора на кмет е абсолютно легитимен. Съобразили сме се със всички законови уредби, разполагаме и с  решение на ЦИК , в което се казва, че трябва да се приложи чл.42 ал. 5 от ЗМСМА. На основание на това тълкуване, както и на основание решението на ОИК за прекратяване на пълномощията на Росица Янакиева като кмет на Перник , председателят на ОбС Милан Миланов свика извънредна сесия , на която беше избран нов градоначалник.  Сесията е проведена според правилата, имала е кворум  и 24-ма от съветниците са подкрепили кандидатурата на инж. Иванов за кмет“, каза Церовска. Според нея няма никакви правни основания за притеснение по отношение на процедурата за избор на нов кмет на Перник. „Ние винаги сме уважавали законите на Република България и всички наши действия са съобразени с действащите такива“, подчерта Церовска.  Тя добави, че Иван Иванов ще работи за разрешаването на проблемите на града ни. „Знаете, че Перник е в много лошо финансово положение, има запори в големи размери, а предстои и да се прави бюджета за следващата година. Отделно от това строителните дейности в града са в пълен ход, скоро ще стартира и подготовката  за кукерските празници, които са емблема на града ни. Всичко това трябва не ни дава право за забавяне“, изтъкна областният координатор на ГЕРБ.

Председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Перник допълни, че е несериозно да се говори за нарушения на закона. „Имаме абсолютно легитимно избран кмет. Той ще изчака да изтече срока за обжалване на решението и ще поеме своите пълномощия. Смятам, че дебатите са излишни, когато разполагаме с решение на ЦИК по казуса в Перник. ЦИК е органа, който отговаря за провеждането на всички избори в страната , абсурдно е да оспорваме правотата му“, каза Миланова.  Общинският съветник Денислав Захариев обясни, че решението, което е изпратено от ЦИК до председателя на ОбС-Перник напълно ясно показва какви да бъдат по-нататъшните действия при възникналата ситуация. „Разполагаме с протоколно решение на ЦИК, това е официален документ, издаден от административен орган, в кръга на неговите правомощия. Същото има изходящ номер  и е подписано от хората, оправомощени да представляват този орган. В този документ ясно е казано, че избора на кмет трябва да стане от Общинския съвет“, изтъкна Захариев.

Общинският съветник от ГЕРБ Владислав Караилиев допълни, че проблема е разгледан на заседание на ЦИК и становището е записано в протоколното решение. „Има запис на заседанието, което е проведено на 28 октомври на сайта на ЦИК. Това е второто заседание за деня, което е започнало в 14.00ч. На 33-та минута от заседанието е разгледано писмото на ОИК и писмото на председателя на ОбС-Перник, с което се уведомява, че са прекратени правомощията на г-жа Янакиева“, заяви Владислав Караилиев. Той допълни, че изпълняващата длъжността Илинка Никифорова не може да упражнява функциите на кмет, тъй като след 24 октомври, тя няма как да подписва документи.

„.Кметът на Перник е инж.Иван Иванов и всеки който казва, че този избор не е правилен и не е законен иска безвремието в града ни да продължи“, каза в заключение Денислав Захариев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име