НАЧАЛО ГЕРБ Бойко Борисов: Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”

Бойко Борисов: Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”

168
0
СПОДЕЛИ

BorisovvБългарското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”. Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов относно „Южен поток” и документите, с които се е запознал по проекта.   Той заяви, че към момента няма и завършен финален модел по проекта. По думите му, и двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия.

Борисов посочи, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение при следните параметри:

„Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Бойко Борисов.

„Газпром” не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, установени от директива”, подчерта премиерът и добави, че има съществени разминавания по отношение изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода. Според Борисов в този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на директивата.

„Представеният проект съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качеството му на акционер”, каза Бойко Борисов.

Той посочи, че експертите са му докладвали, че към момента няма завършен окончателен финансов модел на „Южен поток”, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран. Борисов обясни и какви са данните на финансовият модел. По думите му, при предположения според работен вариант, данните са следните: вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%. Вътрешна норма на възвращаемост на собствения капитал през първите 15 години е 4.25%, както и 100% капацитет за „Газпром” при условие на полученото изключение за достъп на трети страни по директивата и намаление на тарифата след 2040 година.

„Среден размер на годишният дивидент, който ще бъде за задържан от БЕХ до 2023 – 2040 година са 65 млн. евро на година. До 2023 година БЕХ няма да получава дивиденти”, обяви Борисов. „Среден размер на годишен данък печалба за 2016 2040 година са 31 млн. евро, общо за периода 831 млн. евро”, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи още, че приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит. „Ние утре изпращаме Томислав Дончев и Теменужка Петкова в Брюксел и при спазване на европейските правила да се стори „Южен поток”,  обяви Бойко Борисов. Борисов уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомисаря с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име