НАЧАЛО ГЕРБ Представители на ПП ГЕРБ гостуваха на празненствата Сурва

Представители на ПП ГЕРБ гостуваха на празненствата Сурва

195
0
СПОДЕЛИ

IMG_6521В пернишко беше дадено началото на дългоочакваните традиционни сурвакарски игри.  Гости на празненствата в Черна гора, Лесковец, Големо Бучино, Люлин, Батановци, Кошарево и Габров дол бяха народният представител и  областен координатор на ПП ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска, областният управител на Перник Ирена Соколова, областният координатор на ЖГЕРБ-Перник Милена Миланова, организационният секретар на ГЕРБ-Перник Владислав Караилиев, областният координатор на МГЕРБ-Перник Денислав Захариев, общинския координатор на ЖГЕРБ-Перник Елза Драгомирова, общински съветници и клубни ръководители.

Пред стотици жители и гости на селата сурвакарите запалиха ритуални огньове, за да прогонят злите сили. „Сурва е най-обичаният празник в пернишко. Всички тук сме израснали със звънците на кукерите и сурвакарите. Партия ГЕРБ ежегодно подкрепя сурвакарските групи, за да може традицията да е жива и да продължава да ни радва“, каза д-р Вяра Церовска.

Автентичният празник Сурва в пернишко традиционно се провежда на 13 срещу 14 януари. В ритуалните игри се включват стотици мъже, като преобладаващи са младите хора и дори децата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име