НАЧАЛО ГЕРБ Представители на областното ръководство на ГЕРБ-Перник бяха официални гости на СУРВА в...

Представители на областното ръководство на ГЕРБ-Перник бяха официални гости на СУРВА в Кралев дол

170
0
СПОДЕЛИ

IMG_6716С колоритни сурвакарски игри премина втория ден от отбелязването на автентичната сурва в село Кралев дол. Официални гости на събитието бяха народният представител от ПП ГЕРБ д-р Вяра Церовска, областният управител на Перник Ирена Соколова, организационният секретар на ГЕРБ-Перник Владислав Караилиев, областният координатор на МГЕРБ-Перник Денислав Захариев, председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Милена Миланова и общинският координатор на ЖГЕРБ-Перник Елза Драгомирова. Присъстваха още общински съветници и членове на ГЕРБ.

„Сурвакарските игри в пернишкия регион имат вековна традиция, която се предава от поколение на поколение. Ние сме горди с това, че успяваме да съхраним този народен обичай и да го покажем на целия свят“, каза народния представител Вяра Церовска.  Областният управител на Перник Ирена Соколова допълни, че не случайно народният обичай „Сурва“ е вписан през 2012 г. като „Живо човешко съкровище“ в националната листа на нематериалното културно наследство.“ Хората тук носят Сурва в сърцата си и зареждат със своето настроение всички присъстващи. В нашия бит си съжителстват езическите и религиозните празници и това ни придава специфичния колорит, който притежаваме като българи“, изтъкна тя.

Празненството в Кралев дол беше съпроводено с богата фолклорна програма. Сурвакарската група в селото се подготвя за този ден цяла година. Сурвакарите изработват костюмите си собственоръчно, а според местните вярвания с ритуалните си танци гонят злото и отварят вратите на доброто.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име