НАЧАЛО ГЕРБ Делян Добрев в Перник: Държавата има интерес от Програмата за безвъзмездно саниране...

Делян Добрев в Перник: Държавата има интерес от Програмата за безвъзмездно саниране – тя стимулира икономиката

246
0
СПОДЕЛИ

DSC_8358Председателят на парламентарната комисия по енергетика и народен представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев, народният представител от ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска и заместник-кметовете Владислав Караилиев и Ивелина Манчева се срещнаха с над 200 домоуправители и жители на Перник в зала „Панорама“.  Срещата бе част от разяснителната кампания, свързана с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Делян Добрев обясни, че тази програмата не ограничава по никакъв начин собствениците да извършват разпоредителни сделки с жилищата си. „Относно спекулациите на политическите ни опоненти, според които в следващите 5 години собствениците на апартаменти, които са се включили в сдружението, няма да имат право да продават жилищата си, подчертавам, че домът Ви е неприкосновена собственост и всеки има правото да се разпорежда с апартамента си“, каза Добрев. По думите му, срокът, в който съществува т.нар. Сдружение на собствениците е поне 5 години единствено, за да може при необходимост да бъде подадено оплакване в гаранционния период.
На въпрос, свързан с възможността за ограничаване на кражбите на топло-енергия в блока, Добрев заяви, че решението на проблема е вертикалните щрангове да бъдат сменени с хоризонтални. Според него, за да бъдат сменени щранговете, е необходимо едва 67% съгласие за подмяна от собствениците, които желаят да ограничат злоупотребите на съседите си.
Заместник-кметът на Перник Владислав Караилиев обясни, че ако има апартаменти в даден блок, чиито собственици са неоткриваеми от съседите си, може да бъде потърсена помощ от Общината. Той посочи, че служба „Кадастър“ разполага с имотен регистър, който може да даде информация за това кой е и къде се намира собственикът. От срещата стана ясно още, че ако жилището е наследствено или семейно е необходимо съгласието на един наследник или член на семейството.

„Националната програма за  енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще спомогне за намаляване на енергопотреблението на домакинствата и ще доведе до икономия на разходите през зимата“, каза народният представител от ПП ГЕРБ д-р Вяра Церовска. Тя подчерта, че всички опити за манипулации, свързани с реализирането на отделните етапи от подготовката на документите са напълно неоснователни.
Делян Добрев бе категоричен, че държавата има интерес от безвъзмездното саниране на жилищни сгради. „Често чуваме хората да казват „Безплатен обяд няма“. Това е така, но държавата всъщност има интерес от тази програма – тя стимулира икономиката. Икономиката расте, защото когато пестите разходи от енергия, тези спестявания са допълнителен разполагаем доход на семейството, които то или потребява, или спестява. И в двата случая това стимулира икономиката! От своя страна ръстът на икономиката гарантира заетост, по-високи доходи и по-високи социални разходи“, подчерта председателят на енергийната  комисия в Народното събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име