НАЧАЛО Жени ЖГЕРБ-Перник организираха кръгла маса на тема „Добрите практики срещу домашното насилие и...

ЖГЕРБ-Перник организираха кръгла маса на тема „Добрите практики срещу домашното насилие и насилието срещу жени“

225
0
СПОДЕЛИ

image-7466179045566793b8042535eacdab5c934c0c0c335b7e9f519a5b0205f607b9-VПо инициатива на ЖГЕРБ в Перник се проведе кръгла маса на тема „Добрите практики срещу домашното насилие и насилието срещу жени“. Инициативата премина под мотото „Достатъчно- Ти не си сам (а)“. В кръглата маса взеха участие представители на фондация „Пулс“, експерти и психолози с опит в преодоляване на последствията от домашното насилие. В събитието се включи и председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова.  „Доклади на редица неправителствени организации показват стряскащи данни, според които  всяка трета жена в ЕС е била жертва на домашно насилие.  Това е проблем от световна величина и наш дълг е да засилим дебата по тази тема, с цел да привлечем вниманието на институциите към него“, заяви Ирена Соколова. Тя обясни, че в момента в ЕС върви дебат за ратифицирането на Истанбулската конвенция, която задължава държавите страни по нея да предприемат всеобхватни мерки за защита срещу всички форми на насилие основано на пола. Ирена Соколова прочете и обръщение от евродепутата Мария Габриел към дамите, присъединили се към усилията за превенция на домашното насилие. По нейна инициатива в Европейския парламент бе представена декларация за учредяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Целта е да се повиши информираността и чувствителността на обществото по този проблем и да се насърчи промяната на социалните норми и нагласи.

„Над един милион българки са били жертви на домашно насилие, показват данните на проучване, направено от  Агенцията на Европейския съюз за основните права. Насилието е около нас, в нашето ежедневие и във виртуалното пространство. Това означава, че този проблем е масов и трябва да се вземат адекватни мерки за превенция“, каза д-р Елза Драгомирова, областен координатор на ЖГЕРБ-Перник.

Според психолозите огромните мащаби на насилието, основано на пола са доказателство, че физическото, сексуалното и психологическото насилие над жените е най-често срещаното нарушаване на човешките права. По тази причина ЖГЕРБ-Перник предвиждат поредица от мероприятия, чиято цел е да се информират за възможностите за защита на пострадалите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име