НАЧАЛО ГЕРБ Областният координатор на ГЕРБ-Перник и кмет на града д-р Вяра Церовска откри...

Областният координатор на ГЕРБ-Перник и кмет на града д-р Вяра Церовска откри XXV-я фестивал на маскарадните игри „Сурва“

274
0
СПОДЕЛИ

news-37782-61719_detail_bigКметът на град Перник и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска даде началото на  XXV-то юбилейнно издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

„От днес в Перник е духът на „Сурва“. Ще видите Перник в маски, ще чуете Перник в звънци, ще се докоснете до магията на „Сурва“, в която участие ще вземат 110 групи. Перник гостоприемно отвори вратата и сърцето на перничани, за да посрещнем всички гости и да съпреживеем заедно тази невероятна магия в този прекрасен фестивален  ден“, заяви д-р Церовска и откри юбилейното издание на маскарадмите игри в Перник.

С концертна програма на чуждестранните групи „От извора на Сурва“ и факлено дефиле започна юбилейното издание на форума. Спектакълът продължи с уникална хореография на „Майсторите на Танца“ с 18 тъпана и пиротехническо шоу. Кулминацията на вечерта бе официалното запалване на сурвакарския огън, последвано от ритуалния танц на сурвакарската група от село Кралев дол.

news-37782-61718_detail_bigОфициални гости на спектакъла бяха още зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, народният представител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, депутатът в Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-министърът на културата Боил Банов, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посланци на различни държави, членове на НИС на ЖГЕРБ, членове на НИС на МГЕРБ, ръководството на местната структура в лицето на  Организационния секретар на ГЕРБ в Перник Владислав Караилиев и областният координатор на МГЕРБ-Перник Денислав Захариев, Областният управител на Перник д-р Александър Александров, Председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Перник д-р Вяра Церовска сертификата за включване на фолклорния празник и фестивала „Сурва” в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

На 12 януари в НДК беше открита фотоизложба с 60 избрани снимки от предишни фестивали, които по-късно  бяха представени в Перник, след което експозицията ще отпътува за Лондон и Брюксел. Вчера в Двореца на културата в града на Кракра бе валидирана марка  по повод 50-годишнината на фестивала „Сурва“ и включването на обичая в ЮНЕСКО. По традиция научна конференция на тема „Карнавалите в маскарада“ сложи началото празничния ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име