НАЧАЛО ГЕРБ Председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова бе официален гост на конференция от кампанията...

Председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова бе официален гост на конференция от кампанията срещу насилието над жените

272
0
СПОДЕЛИ

Gabriel-BL-3Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова бе гост на конференция „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел в Благоевград.

Дебатът е част от националната кампания по проблема, която г-жа Габриел провежда в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

„Лицата на насилието са многобройни. Едно от тях-лицето на тероризма, отново изправи Европа пред изпитание във вторник. Но друго от тях-лицето на насилието над жени, ни изправя на изпитание ежедневно. Националната кампания срещу насилието над жените носи надежда и съдържа отговорност да отговорим на това насилие. Надежда за жертвите, че човешките им права ще бъдат защитени, и отговорност на ангажираните институции да го направят. Основният инструмент, чрез който можем допринесем това да се случи, е България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие“, подчерта Мария Габриел.

Зам.-председателят на Комисията по култура и медии и председател на ЖГЕРБ Ирена Соколова и председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов разгледаха въпроса от законодателна гледна точка, подчертавайки постигнатото (като наскоро гласувания на първо четене закон за равенството между половете), както и оставащите предизвикателства.

Силен елемент на кампанията са мъжете-посланици във всеки един град, в който се провеждат конференциите. В Благоевград лица са кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и шесткратният европейски и вицесветовен шампион по таекуондо Тодор Козладеров. Двамата отправиха силни послания за пълно отричане и непримиримост към насилието над жените с призив към мъжете да бъдат ревностни защитници на техните права.

Случаи от практиката и предизвикателствата, които срещат в работата си, споделиха председателят на Окръжния съд Катя Бельова, началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в МВР-Благоевград и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Любка Митева. Очерта се изводът за необходимостта да бъде повишена информираността за това към кого и как могат да се обърнат жертвите, за да поискат закрила, и за създаването на местно ниво на координационен механизъм между институциите за по-бърза и ефективна реакция в случаи на насилие.

„За да няма преобърнати съдби и загубени животи вследствие на насилието, решението е във всеки един от нас. Пътят напред минава през осъзнаването, повишаването на информираността, единните действия, строгите мерки за насилниците. Образованието е много силен инструмент и темата за равенството между половете трябва да бъде застъпена в учебните програми. Ключова остава съвместната работа между неправителствения сектор и институциите по проблема, защото координираните и единни действия дават единния отговор”, заключи Мария Габриел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име