НАЧАЛО ГЕРБ Семинар на тема „Рак на маточната шийка“ събра дамските структури на ПП...

Семинар на тема „Рак на маточната шийка“ събра дамските структури на ПП ГЕРБ-Перник и Брезник

331
0
СПОДЕЛИ

1DSC_0191Представители на областната структура на Жени ГЕРБ-Перник присъстваха на лекция на тема “Рак на маточната шийка”. Домакин на мероприятието бе женската структура на партията в община Брезник.

„Поздравявам нашите организатори за прекрасната инициатива. Лекции като тази са изключително ценни, защото отново ни напомнят, че трябва да сме ангажирани и отговорни към здравето си. Както съумяваме да се погрижим за себе си, така се отнасяме и грижим и за нашите близки. Няма как, човек, който не се чувства добре, да може да даде спокойствие на хората, с които живее, който го обичат и ценят“, заяви Ирена Соколова, която беше и специален гост на събитието.

Сред гостите бяха областният координатор на ЖГЕРБ-Перник Елза Драгомирова и общинското ръководство на структурата в град Перник. Форумът бе открит от общинският ръководител на ЖГЕРБ-Брезик Виолета Младенова. Тя благодари на дамите, че са се отзовали на поканата. Гост-лекторът на събитието – д-р Гергана Георгиева от РЗИ-Перник, изложи актуални данни за епидемиологията на рака на маточната шийка. Тя разясни нуждата от ваксиниране като превантивна мярка срещу заболяването. Д-р Георгиева подчерта, че е от изключителна важност да се правят редовни профилактични прегледи. Тя изложи симптомите и начините за превенция на болестта.

„Ракът на маточната шийка  е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. Той е най – разпространен в страните с по-нисък стандарт на живот. В Европейския съюз съществуват драстични различия на показателите за заболяемост и смъртност в отделните страни. В България за съжаление, ракът на маточната шийка е широко разпространен. Най-добрата първична превенция за рак на маточната шийка е ваксината”, заяви д-р Георгиева. Тя подчерта, че колкото по напреднала е инфекцията, толкова по-нисък е шансът заболяването да се върне към предишен и уточни, че отделните стадии се развиват много бавно, затова редовният скрининг е от изключителна важност и може да спаси човешки животи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име