НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова е участник в първата пленарна сесия на Срещата на Глобалния...

Ирена Соколова е участник в първата пленарна сесия на Срещата на Глобалния форум на жените-парламентаристи в Аман

278
0
СПОДЕЛИ

13177339_543987425774216_3187527629111897628_nНародният представител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова  е част от   първата пленарна сесия на Срещата на Глобалния форум на жените-парламентаристи в Аман, Йордания, на която се разглежда засилването ролята на жените в политиката и ускоряване на процесите за постигане на равнопоставеност на силите. В рамките на сесията се поставя въпроса за необходимостта от постигане на баланс при заемането на лидерски постове от мъжете и жените и се илюстрират положителните резултати за обществото от постигането на равнопоставеност на силите.

Първият  панел на тема Политическо участие на всички нива в региона на Близкия изток и Северна Африка обръща внимание на това как арабската пролет послужи като катализатор на промени в законодателните рамки, които осигуриха възможност за увеличаване ролята на жените в политиката в региона на Близкия изток и Северна Африка. Въпреки това, жените в този регион продължават да се сблъскват с редица препятствия в стремежа си да участват в политиката – ограничена свобода на движение, ограничен достъп до ресурси, културни норми, според които политиката е мъжко занимание.

В рамките на втория панел се обсъжда влиянието на технологии върху жените. Жени на лидерски позиции споделят какво мислят за лидерството и разказват за предизвикателствата, с които са се сблъскали и какво ги е мотивирало да заемат подобни постове. Сред дискутираните теми са още ролята на медиите, вижданията на гражданското общество за жените лидери, както и подготовката, която се изисква за заемане на висок пост.

Последният панел от първата сесия представя кои избирателни системи са най-добрите проводници за засилване на участието на жените в политиката и постигане на успех на избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име