НАЧАЛО ГЕРБ Паметна плоча в чест на голямата българска актриса Катя Паскалева беше открита...

Паметна плоча в чест на голямата българска актриса Катя Паскалева беше открита днес в Перник

421
0
СПОДЕЛИ

2DSC_0966Паметна плоча в чест на голямата българска актриса Катя Паскалева беше открита днес в Приридо-математическа гимнназия „Христо Смирненски“ в гр. Перник. Инициативата е на Жени ГЕРБ-Перник, Старейшини ГЕРБ-Перник и Инициативен комитет „Випуск 1963“ Плочата изобразява кадър от филма, с който с изгрява нейната звезда – „Козият рог“. Отбелязан е и периодът, в който тя е учи  в гимназията – 1952 г.-1963 г.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на партия ГЕРБ д-р Вяра Церовска и зам.-председателят на Комисията по култура и медии в 43-то НС Ирена Соколова.

Спомените си за приятелството с човека Катя Паскалева, за работата с актрисата Катя Паскалева, разказаха обичаният български киноактьор и режисьор Стефан Мавродиев, Милена Андонова, дъщеря на режисьора на най-успешния български филм “Козият рог” и Иво Горчев, директор на Общински Драматичен Театър Боян Дановски – гр. Перник.

„Всички харесваме истинската, талантливата, красивата Катя Паскалева и се гордеем с факта, че актрисата е живяла, учила,  работила и започнала своя път от Перник.“, заяви д-р Церовска и подчерта, деня на град Перник- 19-ти октомври – на тържествена церемония, актрисата посмъртно ще бъде удостоена със значка „Почетен гражданин на Перник“.

„Катя Паскалева  влезе в света на голямото кино с две почти безмълвни роли – като Найме в „Краят на песента“ и Мария в „Козият рог“. Коварна болест направи безмълвни и последните дни в живота и. Последните думи, които написва, са „мокро“ и „дъжд“. А в днешният ден, когато откриваме тази паметна плоча като „Спомен за Катя Паскалева“ – времето е точно такова – мокро и дъждовно. Ние сме от щастливото поколение, което можеше да види Катя Паскалева на премиерна прожекция, да се наслади на превъплъщенията и в театъра, да я срещне по улицата. Днес нашите деца нямат този шанс. Наше задължение е да им покажем хора, творци, личности като Катя Паскалева“, сподели народният представител Ирена Соколова.

„С тази инициатива искаме да покажем, че Катя не е забравена“ – сподели областният клубен ръководител на Жени ГЕРБ-Перник Елза Драгомирова и благодари на всички дарители, благодарение на които тази паметна плоча е вече факт.

„Днес тук ни събра този спомен за един велик творец, една много скромна жена, но и много добър художник. Всички, ние , които сме гледали нейни филми, ще я носим винаги в сърцата си“, каза областният лидер на СГЕРБ-Перник Искра Златанова.

В нейна памет в ОК Дворец на културата в град Перник бяха прожектирани филмите „Матриархат“ и „Вилна зона“. Събитието се проведе със съдействието на Кабелна телевизия „Кракра“.  Откриването уважиха още зам.-кметовете на Община Перник Денислав Захариев и Владислав Караилиев, д-р Александър Александров, кметове на населени места, зам.-председателят на ОбС-Перник Румяна Гьорева и общински съветници от ПП ГЕРБ.

На  18-ти септември, Катя Паскалева щеше да навърши 71 г. Актрисата е родена в град Петрич, но израства и учи, в Перник, където прави и първите си стъпки в театралното изкуство. Тук баща й има приятели сред гръцките емигранти, които създават самодеен театър. Като първокласничка Катя Паскалева  дебютира в техен спектакъл, като изиграва роля на момче, син на партизанка. По-късно преминава през драматичните състави на Пионерския дом, както и в Пернишкия театър. Най-паметната  роля, с която актрисата пробива в киното е Мария от филма „Козият рог“ на реж. Методи Андонов по „Диви разкази“ на Николай Хайтов (1972 г.).  Сред най-известните и запомнящи се участия във филми на Катя Паскалева още са ролите й от Понеделник сутрин, Матриархат, Отклонение, Шарен свят, Мъже без работа, Нона, Иван Кондарев, Вилна зона, Слънчев удар, Звезди в косите, сълзи в очите и много други

През 1972 г. в Панама Катя Паскалева получава награда за женска роля във филма „Козият рог“, през 1973 г. – награда Фемина в Брюксел, отличие за принос в развитието на световното кино – в Карлови Вари през 1976 г. През същата година получава и награда Златна роза за женска роля във Вилна зона. Сред другите отличия на Катя Паскалева са наградата на СБФД за женска роля за филма Памет през 1986 г. и наградата за поддържаща женска роля за филма Ева на третия етаж.  Тя си отива на 56 годишна възраст  в град София след тежко боледуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име