НАЧАЛО ГЕРБ Д-р Вяра Церовска подписа споразумение за партньорство по проект „Предприемачи...

Д-р Вяра Церовска подписа споразумение за партньорство по проект „Предприемачи на бъдещето“

288
0
СПОДЕЛИ

0DSC_0946Кметът на Община Перник и областен координатор на ПП ГЕРБ Перник д-р Вяра Церовка и Джуниър Ачийвмънт България подписаха споразумение за партньорство по  проект „Предприемачи на бъдещето“. Проектът е двугодишен и се осъществява със сътрудничеството на   Владимир Уручев, член на Европейския парламент от групата на ПП ЕРГБ/Европейската народна партия (ЕНП). На събитието присъстваха директорите на шестте училища в Община Перник, които ще вземат участие в инициативата.

Кметът на Община Перник подчерта, че евродепутатът Владимир Уручев не за пръв път показва специално отношение към Перник, като се грижи за различни социални групи.

„Убедена съм, че тази програма ще пожъне голям успех.  В Перник вече разполагаме с училища, които обучават в най-различни направления-приложни изкуства, танцово изкуство, математическа наука и развиват в учениците много умения. Вярвам, че вашият проект ще може да ги постави в обстановка на конкуренция, както вътре в училището, така и между училищата, но и на национално и световно ниво. За тях това ще бъде полезно, защото ще развие умението да бъдат конкурентоспособни в съвременния глобализиращ се свят“, сподели още д-р Церовска.

„Перник е един от петте града, в които тази година ще започне реализацията на проекта. Целта на нашия проект е да допринесем за развитието на предприемаческата култура и младите хора в избраните градове. Споразумението ще бъде насочено към съвместни инициативи, събития, обучения, както за учители, така и за ученици в  предприемаческа култура и поведение“, споделиха организаторите на инициативата от Джуниър Ачийвмънт България и благодариха на д-р Церовска за желанието за сътрудничество, както по този проект, така и за достигането на обучение по предприемачество до повече млади хора в региона на Перник. От компанията  подчертаха , че основната цел на проекта е да постигне по-добро сътрудничество между местна власт, бизнес и обучаващи институции.

„След промените в закона за предучилищното и училищното образование, общините разполагат с много по-големи правомощия в изготвянето на учебните планове. Ние искаме да работим по места, като съберем на една маса бизнес, образование и общински власти, защото българската индустрия и бизнес  страдат от дефицит на добре подготвени кадри. А единственият начин, по който те мога да се сдобият с тези кадри, е именно училището. Необходимо е, колкото е възможно по-рано бизнесът да влезе в училище и да заяви от какви кадри се нуждае“, заявиха представителите на Джуниър Ачийвмънт България.

Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и предприемчивостта, както и нагласата и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите 16-18 г. в 5 уязвими области на България – Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.  Целите на проекта ще бъдат постигнати чрез обучение на 10 учители (по 2-ма от град)  и техните ученици в една от най-популярните програми на ДАБ – „Учебна компания“. Програмата е основана на метода „учене чрез правене“ и дава възможност на ученици от гимназиален етап да се научат как да развият своя бизнес идея стъпка по стъпка до нейната реализация. В рамките на учебната година учениците сформират екипи, участват в редица инициативи, набират капитал, произвеждат и продават свой продукт/услуга и в края на годината участват в регионални търговски панаири и се състезават за най-добра учебна компания на България и за специалната награда на г-н Уручев, „Предприемачи на бъдещето“, в националния форум „Изгряващи звезди“ на JA България.

Представителите на участващите в проекта училища бяха единодушни, че средното образование трябва да има по-голяма практическа насоченост, затова този проект ще бъде едно предизвикателство, но и ще донесе на преподавателите и учениците изключително ценен житейски опит и практически умения, за да се реализират успешно на пазара на труда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име