НАЧАЛО ГЕРБ Перник тържествено отбеляза празника на града

Перник тържествено отбеляза празника на града

321
0
СПОДЕЛИ

2DSC_0749Днес град Перник отбеляза тържествено своя празник.  По традиция празникът се отбелязва на  19 октомври, денят в който православната църква почита Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец – най-великият български светец, небесен закрилник на българския народ и покровител на града.

Тържественото честване започна с празнично дефиле, под съпровода на Духовия оркестър към ОК „Дворец на културата“-гр. Перник. Под звуците на химна на Република България беше издигнат националния флаг.

Празникът бе официално открит от кмета на Община Перник и областен координатор на местната структура на партия ГЕРБ д-р Вяра Церовска. Събитието уважиха народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии в 43-то НС Ирена Соколова, зам.-кметовете на Община Перник, общински съветници от ПП ГЕРБ, представители  на общинското и областното ръководство на ПП ГЕРБ-Перник, членове и симпатизанти на партията.

„Млади и стари заставаме тук, в подножието на пернишката крепост и край малкия, но така значим за всички ни храм “Свети Йоан Рилски“ – защото знаем кои сме и от къде сме… Тук, точно преди 1000 години, местният воевода Кракра и войните му се изправят срещу цяла империя и героично отстояват крепостта на Перник. Нашественикът е съкрушен, а името на Перник излиза извън пределите на страната и е увековечено в историята. Тази година отбелязваме и още една емблематична за Перник дата – 125 години от създаването на Мини Перник. Гордея се, че историята на добивната промишленост изобщо в България, я пише нашият град“, заяви в словото си кметът на Перник. Д-р Церовска подчерта, че историята на Перник е история на всеки един от нас, на нашите баби и дядовци и на още много поколения назад.

„Дори и да напуснем пределите на страната и да говорим с акцент родния си език, не може да заличим корените си. Те остават завинаги част от нас. Бъдещето го пишем ние, които живеем тук. То зависи от нас. Колкото и да е трудно да гледаме в една посока, защото всеки е различен, колкото и да е трудно да признаем грешките на едни и успехите на други, трябва да намерим сили да се грижим заедно за новите придобивки, да им се наслаждаваме, но и да ги пазим. За да продължим да променяме облика на Перник. Защото обичаме родителите си и обичаме децата си. И още днес и сега трябва да се вижда къде желанията ни и действителността се пресичат, за да правим стъпките напред заедно!“, завърши тя.

По традиция в празничния ден бяха връчени наградите за принос в различните сфери на дейност. По повод празника Общинският съвет удостои със званието “Почетен гражданин на Перник” три забележителни личности със значим принос за културния облик на нашия град. Прочетени бяха поздравителни адреси от министър-председателя на Република България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов,……………………………

Тази година град Перник  чества  1000 години от историческия  подвиг на пернишкия военачалник Кракра. През  1016 г. Кракра удържа 88-дневна обсада на Перник,като нанася жестоки поражения на византийската армия, а император Василий ІІ Македонец – Българоубиец е принуден безславно да се оттегли.Легендата разказва, че сечта е била толкова жестока ,че кръвта на ромеите стояла със седмици след сражението.Години наред всичко около крепостта било обагрено в червено , затова местността около крепостта била наречена „Кървавото“, както се нарича  и до днес. Втората обсада на Пернишката крепост е паметно събитие, което е в основата на развитието града и е повод за гордост и самочувствие, както  на перничани, така и на целия български народ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име