НАЧАЛО ГЕРБ Радомир бе домакин на първия по рода си у нас празник на...

Радомир бе домакин на първия по рода си у нас празник на бозата

388
0
СПОДЕЛИ

14650061_615617001944591_1859256811759861536_nГрад Радомир бе домакин на първия у нас празник на бозата. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 в. и се превръща в част от основния поминък на местното население. Пренесен е от албанци, които по това време се заселват там. Повече от 150 години по-късно на чаршията в Радомир бе пресъздадена атмосферата на тази епоха. Инициатор и организатор на събитието е Община Радомир. Специални гости на празника на бозата бяха областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска и народният представител и зам.-председател на комисията по култура и медии в 43-то Народно събрание Ирена Соколова.

“След като пренасят занаята от албанските си съседи , радомирци сами тръгват по цяла България, за да продават вкусната напитка”, разказа кметът на Община Радомир и общински ръководителна местната структура на партия ГЕРБ Пламен Алексиев.

„В България имаме много фестивали, посветени на традиционни символи и производства. На розата, на домашната лютеница, виното, киселото мляко, на тиквата, на чевермето и още много други. В Радомирския край обаче се провежда единствения по рода си празник на бозата. Благодарение на уменията на местните майстори , градът става известен като център за производство на боза, а технологията на производството се пази в дълбока тайна. Рецептата и се предава от поколение на поколение, съхранявайки традицията и оригиналния вкус на радомирската боза“, заяви Ирена Соколова. Тя благодари на кмета на Община Радомир Пламен Алексиев за добрата работа заедно с хората  и видимите резултати, постигнати през двата му успешни мандати като кмет и му пожела все така с да съумява да обединява всички още дълги години Радомир да може да се хвали с много цветни празници.

През 30-те години на ХХ век е пуснат слух, че от Радомир до София ще се изгражда бозопровод.Това не се случва, но и до днес радомирската боза се слави из цяла България, а производството на боза продължава да дава препитание на местните хора. На Празника на бозата много от тях представиха своята продукцията. Сред гостуващите производители на боза, бяха и такива от албанския град Елбасан.

Празникът започнa в 10 часа в Стойовата къща, разкриваща етнографското богатство на населението от Радомирския край от края на XIX и началото на XX в. Всички гости на града имаха уникалната възможност да се разходят по стария пазар, както и да пийнат кафе или да подсладят деня си с вкусните сладкарски изделия в емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез.
Сред гостите на празника на бозата бяха още зам.-кметовете на Общините Перник и Радомир, общински съветници и представители на общинското ръководство на партия ГЕРБ. Празникът продължи на площада с празнична програма с участието на шеф готвач Иван Звездев и фолклорната певица Ана-Мария.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име