НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова изнесе публична лекция на тема „Ценности и празници“ пред ученици...

Ирена Соколова изнесе публична лекция на тема „Ценности и празници“ пред ученици от ТПГ „Мария Кюри“ – гр. Перник

233
0
СПОДЕЛИ

15267561_639036049602686_2198946210533039446_nВ навечерието на Коледа и в деня, в който почитаме живота на Св. Николай Чудоворец, публична лекция пред ученици от Технологична професионална гимназия “Мария Кюри” – гр. Перник изнесе народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова. Темата на дискусията бе „Ценности и празници“ и тя е част от поредица публични лекции, които народният представител провежда с абитуриенти и ученици от горните класове. Тази лекция е тематичен разговор с младите хора и цели да създаде у всеки от тях вкус към задълбочените размисли за себе си и света.

“Днес отваряме заедно с тях пространството да разбираме какво преживяваме, когато празнуваме“, сподели Соколова. Тя представи пред учениците и след това разговаряха за връзката между празнуването със събирането на семейство, с топлина, с уют и храна, с дълбокия и единствен повод за истинския празник, а именно раждането на Христос.

„Именният ден на всеки един от нас е посветен на делото на някой светец и символизира принадлежността ни към религията“, каза още народният представител. За младежите беше ново предизвикателство да осъзнаят празника като свързаност с живота и уважение към миналото ни, а не само като забавление и събирането с близки и приятели. По време на срещата бяха дискутирани още екзистенциални въпроси като например как да подреждаме ценностите си в живота, възможно ли е да имаме успех, ако нямаме цел, какво означава да пазим тайни и тогава дали можем да наречем себе си откровени. Можем ли да открием дори в нещастието някакво полезно изживяване или опит, как мерим интелигентността.

Младите хора споделяха откровено с лектора своите очаквания за живота, усещанията си и намерения. В рамките на дискусията беше обсъдена още темата за щастието и това как можем да успеем да намерим баланс в живота си.

„За да бъде един човек щастлив, той трябва да живее в хармония и мир със себе си. Щастливият човек не задържа гняв, той прощава, благодарен е и вижда в проблемите предизвикателство, с което трябва да се справи“, каза още народният представител.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име