НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова с открит урок пред ученици от Професионална Гимназия по Техника...

Ирена Соколова с открит урок пред ученици от Професионална Гимназия по Техника и Строителство „Арх.Йордан Миланов“

284
0
СПОДЕЛИ

Открит урок на тема „Празници и ценности“ събра възпитаници от единадесети и дванадесети на 15590213_646328062206818_4142872399430017642_n. Гост-лектор на занятието бе народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова.
Лекцията се проведе под формата на тематичен разговор с младите хора, в който учениците споделиха как празнуват и какви български традиции спазват. Соколова изправи младежите пред предизвикателството да говорят за това, което си представят, че ги очаква след завършване на средното образование и да споделят своите очаквания за живота.
„Целта на дискусии като тази е провокира всеки от нас да помисли за себе си и за мястото си в света“, подчерта народният представител.
В рамките на семинара бяха обсъдени темите за ценностите и пороците в живота.
„Ценностите са онези съществени теми-категории в живота ни, които имат човешко, социално и културно значение. Всеки от нас има различно тълкуване за смисъла на думата „ценност“. Рядко обаче се замисляме, че самият живот всъщност е най-голямата ценност. Сред основните ценности се нареждат още здраве, приятелство, семейство, любов, успех, кариера, пари“, заяви Ирена Соколова и подчерта, че пороците са другата, хиперболизирана страна на ценностите, казано по друг начин-ценности в несъразмерна доза.
„Алкохолът например, в малка доза е ценност. В религията всички ритуали са обвързани с него. Когато обаче премине в свръхдоза, се превръща в порок. Разликата в дозата определя дали едно вещество е лекарство или отрова. Когато прекалим с радостта, тя се превръща във фриволност. Когато прекалим със свободата, тя се превръща в безконтролност“, каза още тя.
Народният представител пожела на младите хора да изграждат полезни умения и да постигнат реализация, която да им носи престиж и удовлетворение.
„Нищо в този живот не идва наготово. Нито ученето е забавление, нито работата е забавление. Те могат да се превърнат в такива, само когато сте ги овладели максимално. Важно е да осъзнаете, че забавлението не е преди труда“, каза още лекторът.
Народният представител разказа на учениците смисъла на празника Рождество Христово и за раждането на Спасителя. Тя и учениците размишляваха за това откъде идват големите празници: Какво е Рождество Христово и какъв е дълбокият му смисъл? Какво отбелязва той?
„Много от хората приемат само повърхностно празниците и рядко се замислят по-дълбоко върху духовните истини, които ни предават те, върху фактите и събитията, които празникът отбелязва. Тази идея за празника, която свързваме със семейството, с подаръците и с масата е външната и повърхностната. Основата и първоизточникът на празника е съществуването на човека чрез Бог. С раждането Христос настъпва времето на спасението на хората и възможността да получават опрощение за греховете си“, сподели Соколова и допълни, че преди раждането на Христос, християнската религия е допускала, че всеки грях на човека го води в Ада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име