НАЧАЛО ГЕРБ В десетки пернишки села започна зимният обичай „Сурва“

В десетки пернишки села започна зимният обичай „Сурва“

294
0
СПОДЕЛИ

1DSC_0030_Easy-Resize.com (1)С новогодишен ритуал за гонене на злите духове и сили, сурвакари в различни населени места в Област Перник отбелязаха най-големият зимен празник в региона – „Сурва“. Обичаят се състои в обредното обхождане на домовете от група облечени в кожи или костюми сурвакари в нощта срещу старостилния Васильовден, които влизат, за да сурвакат членовете на семейството и добитъка, пожелавайки здраве и плодородие.

По стара традиция в центъра на всяко село бе запален ритуален огън, около когото сурвакарите играха различни танци и обреди за прогонвазне на злите сили, за здраве и късмет, възвестявайки победата на доброто над злото.

В магията на автентичния ритуал и тази година се потопиха кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на политическа партия ГЕРБ д-р Вяра Церовска и нейноят екип. Официални гости на празника бяха още Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на политическа партия ГЕРБ, представители на Министерството на културата, Българската академия на науките и ЮНЕСКО. Маршрутът започна от кв. Бела вода с ритуално откриване на местна „Сурва“ от сурвакарската група при НЧ “Пробуда – 1935 г.” и разиграване на ритуала „Сватба“. Гостите се насладиха още на обичая в селата Големо Бучино, Люлин, Батановци и финала беше поставен в Долна Секирна, където се събраха сурвакарските групи от селата Елов дол, Чепино и Пещера.

„Сурва наистина е най-големия празник за нашия регион. Радвам се успяваме да съхраним традицията, с която сме известни. Тази година имаме много гости, ще имаме и още, празникът едва сега започва“, сподели д-р Церовска. Кметът на Перник пожела на всички здраве, берекет и по –добра година.

Зам.-председателят на ПГ на политическа партия ГЕРБ Красимир Велчев почерта, че  за поредна година идва в Перник, за да се наслади на този автентичен български обичай.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. От декември 2015 г. обичаят „Сурва“  е част от представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име