НАЧАЛО ГЕРБ И днес Перник е „Сурва“

И днес Перник е „Сурва“

281
0
СПОДЕЛИ

15972753_658523244320633_4345553233351324773_oИ днес Перник е „Сурва“. По пълните с хора площади в селата Ярджиловци и Кралев дол се разнесе оглушителен грохот на звънци и хлопатари, а маскирани с кожи и страховити костюми мъже танцуваха около ритуален огън, за да прогонят злите духове, така че всичко лошо да остане в отминалата година.
За да се потопят в неповторимата атмосферата на празника тук бяха кметът на Община Перник и областен координатор на политическа партия ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска, заедно със своя екип, зам.-председателят на ПГ на политическа партия ГЕРБ Красимир Велчев, областният управител д-р Александър Александров, зам.-председателят на ОбС-Перник Румяна Гьорева и кметове на населени места в Перник от ПП ГЕРБ.
Хилядолетната традиция включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди. Тя е жива практика в 31 селища от Пернишка област и продължава да се предава в поколенията. През последните години наред с мъжете все по-често се маски и костюми слагат жени и момичета, а в групите участие вземат няколко поколения фамилии.
Кулминацията на „Сурва“ по традиция ще започне в последния петък на януари, когато в продължение на три дни Перник отново ще се превърне в Европейската столица на карнавала. Най-мащабният за страната и на Балканите фестивал ще се проведе на 27, 28 и 29 януари.
Фестивалът има конкурсен характер, а центърът на Перник става сцена на фестивалната надпревара, в която освен българи, прииждащи от всички етнографски райони на България, се включват множество гости от Европа, Азия и Африка. Заявки за участие в 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ вече са подали рекорден брой участници, които ценят местните традиции и древни обичаи.
„Грохот на хиляди звънци, уникална хореография, незабравими моменти, много положителни емоции и усмивки очакват всички гости на фестивала с които заедно ще преживеем магията на „Сурва. Фестивалът е запазената марка на нашия регион и нямам никакво съмнение, че имаме “, сподели кметът на Перник.
Форумът печели все по-голяма популярност, като през 2009 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарадните традиции. Празникът „Сурва“ е вписан като „живо човешко съкровище“ в националната листа на нематериалното културно наследство на България, а през декември 2015 година ЮНЕСКО призна народния обичай за световна ценност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име