НАЧАЛО ГЕРБ ГЕРБ-Перник: Твърденията за финансовият апокалипсис в енергетиката са абсолютна лъжа

ГЕРБ-Перник: Твърденията за финансовият апокалипсис в енергетиката са абсолютна лъжа

253
0
СПОДЕЛИ

12241398_482881038551522_7859076403803960634_n (1)Твърденията на  Българската социалистическа партия за заложена бомба в енергетиката от страна на правителството на ГЕРБ, са абсолютна лъжа и манипулация, която се прави с предизборна цел. От БСП трябва да спрат да спекулират с темата, защото е факт, че енергетика е в далеч по-добро състояние, отколкото в началото на мандата на кабинета „Борисов“. Политиката на МС в сектор Енергетика е последователна и е изцяло съобразена с Енергийната стратегия на Република България в периода до  2020 г., както и с основните принципи, цели и приоритети на Европейския съюз.

Положителната оценка, която страната ни получи от най-голямата международна рейтингова агенция Moody’s е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл и доказва доверието на международните институции в българския енергиен сектор.

В началото на мандата на кабинета „Борисов“  в сектор „Енергетика“ общият размер на паричните наличности на дружествата беше в размер на  404 млн.лв. Към 31.01.2016г. средствата са 962 млн.лв. Цифрите са показателни за трайната, устойчива, положителна тенденция, отразяваща финансовото стабилизиране в сектора.

Правителството не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“. След излизане на арбитражното решение през юни 2016 г., Правителството нямаше друг избор, освен да плати сметката за поръчаното оборудване без да има договор през 2008 г. от страна на Българската социалистическа партия. Благодарение на успешните преговори с руската страна, бяха спестени на българските данъкоплатци 90 млн.лв. от дневни лихви. Успяхме да постигнем и споразумение за отказ на руската страна от воденето на инвестиционен спор срещу България.

Абсолютна лъжа са твърденията, че всички енергийни проекти са ни заобиколили. Участието на страната ни в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизтчона Европа е едно от най-устойчивите по време на управлението на ГЕРБ. Правителството работи активно за реализацията проекти, забавени с години, в това число междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. През 2016 г. беше изграден първият интерконектор с Румъния. Ускорихме работата по газовата връзка Гърция-България, с когото  страната ни ще има реална диверсификация на източника на природен газ. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 г. Подписахме меморандум със Сърбия за изграждане на газовата връзка със западните ни съседи. Съвместно с ЕК разработихме концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб „Балкан“).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име