НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска бе гост на празника „Сурва“ в кв....

Кметът на Перник Вяра Церовска бе гост на празника „Сурва“ в кв. „Изток“

299
0
СПОДЕЛИ

news-42951-81442Броени часове преди официалното откриване на най-дългоочакваното събитие в Перник – XVI-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, пространството пред Младежки дом – Мошино се превърна в  сцена, на която древни традиции, самобитен колорит и съвремие си подадоха ръка. Събралите се стотици жители и гости на кметство „Изток“ бяха потопени в тайнството на автентичния български обичай „Сурва“, представен от сурвакарската група на село Богданов дол. Уникалният спектакъл „Игри с маски” на изключително талантливите танцьори от Ансамбъл „Чинари” пък  пресъздаде вечната борба между доброто и злото, между светлината и тъмнината, както в природата и в човешката душа.

„Днес кметство „Изток“ даде началото на едно вълшебство, което ще трае цели три дни. Истински съм щастлив, че толкова много хора дойдоха, за да се потопят в чудото на Сурва, за да оценят богатството и красотата на българския обичай, какъвто няма никъде другаде по света“, сподели кметът на квартал „Изток“ инж. Емил Костадинов.

Специални гости на празника бяха кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Денислав Захариев и Севделина Ковачева, общински съветници и кметове на населени места от политическа партия ГЕРБ.

По традиция празникът завърши със запалване на ритуалния огън и танци за прогонване на злите сили и болестите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име