НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска откри 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри...

Кметът на Перник Вяра Церовска откри 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

273
0
СПОДЕЛИ

0DSC_1261Невиждан  спектакъл под наслов “Огънят  на Сурва” постави началото на 26-то издание на Международния маскараден фестивал в Перник. Стотиците зрители, жители и гости на града имаха възможността да се насладят на истинско зрелищно шоу в духа на фестивалната традиция.

Уникалната празнична вечер, с изпълнение на „Майсторите на танца”,  започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът на Общината  д-р Вяра Церовска поведе гостите  към сцената пред Двореца на културата.

Тържествената програма  продължи  с химна на Република България и химна на Европа.  Сред официалните лица бяха народният представител и зам.-председател на ПГ на ПП ГЕРБ в 43-то НС Красимир Велчев, евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Андрей Новаков, д-р Александър Александров, областен управител на област Перник, зам.-кметовете на Община Перник инж. Владислав Караилиев, Денислав Захариев,  Севделина Ковачева и Йордан Павлов, общински съветници и кметове от ПП ГЕРБ, Хенри Ван дер Кроон, президент на Федерацията на европейските карнавални градове.

Кметът Вяра Церовска като домакин ги посрещна с думите:

„Добре дошли в Перник по Сурва! След малко в Перник ще видите дълбоко скътани тайни и обичаи. Пред вас ще се запали огънят. Ще звъннат звънците. Видения, сенки, маски и герои ще изпълнят пространството около нас във вечната борба между добро и зло. С тази борба и с тези танци ще ликуваме и ние, защото ще ликува и ще царства духът на Сурва!”.

Президентът на ФЕКГ Хенри Ван дер Кроон пък сподели за пореден път, че в Перник се чувства, като у дома .

„Щастлив съм да видя всички тези хора от Перник. Много съм щастлив от присъствието на толкова посланици тук, щастлив съм да видя толкова много хора от Сърбия, Словения, Италия, Гърция. Това ми дава основание да очаквам един прекрасен празник на сурвакарите“, сподели още Кроон.

Кметът на Перник  предаде на войводата на фестивала символичния ключ на града и му заръча да управлява през празничните дни умно, мъдро и с много веселие. Войводата пък се закле, че ще служи на фестивала и на доброто и  с чест ще изпълни всички заръки и  прочете воеводски заповеди, които всеки трябва задължително да спазва във фестивалните дни.

Огънят на Сурва дойде от небето с помощта на сурвакар-акробат, снимали се в холивудски продукции. Той се спусна от сградата на Двореца на културата, за да донесе на кмета – Вяра Церовска факла, с която тя запали Огъня на Фестивала.

На сцената се редуваха костюми ,светлини, танци и песни, а космическият глас на Валя Балканска огласи Перник с прекрасните си изпълнения и музиката на 15 гайдарчета от Смолян. Гласовитата солистка на ансамбъл „Филип Кутев” Сорина Богомилова също изненанада перничани и гости на града. Сред впечатляващите участници в концерта бяха гъдуларят Росен Генков и певицата Деси Добрева, която грабна публиката с прекрасните си изпълнения .

Последва пищно пиротехническо шоу, което остави перничани без дъх  и общо веселие около сурвакарската клада с групата на село Долна Секирна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име