НАЧАЛО ГЕРБ Kандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник бяха гости на сурвакарския празник в...

Kандидатите за народни представители от ГЕРБ-Перник бяха гости на сурвакарския празник в община Земен

211
0
СПОДЕЛИ

1DSC_5020_Easy-Resize.comЗа шести път китното градче Земен стана домакин на Сурвакарски празник. В магията на автентичния български обичай се потопиха водачът на листата на ПП ГЕРБ в област Перник Красимир Велчев и кандидатите за народни представители от политическата сила  в 14-ти многомандатен избирателен район.

Пъстрите и атрактивни групи прогониха злото с мощния екот на звънци и чанове. От всички краища на региона  се стекоха стотици гости, за да го превърнат в един истински всенароден празник. По традиция фестивалът беше открит от сурвакарски групи от Община Земен.

„Всички трябва да се гордеем се с историята, с културата, с традициите, защото именно те са тези, които са ни съхранили като народ във вековете, и които ни обединяват като нация днес“, сподели Красимир Велчев.

Празнично приветствие отправи втората в листата на ГЕРБ-Перник  и национален лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова.

„Поздравявам ви с традиционния сурвакарски фестивал. Поздравявам ви за това, че пазите традициите и така изграждате ценностите на бъдещите поколения. Поздравявам ви за съхраняваната любов към миналото и корените ни, които вграждаме в смисъла на днешния“, заяви Ирена Соколова.

Това е най-младия сурвакарски фестивал в страната ни, макар маскарадната традиция в региона да датира от  хилядолетия. Общинският сурвакарски празник се провежда от 2007 година през месец март на всяка нечетна година. Организатор на събитието са Община Земен и Народно читалище „Светлина – 1924” гр. Земен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име