НАЧАЛО ГЕРБ Тодор Чобанов, ГЕРБ: Ще настояваме Международният фестивал „Сурва“ да бъде записан на...

Тодор Чобанов, ГЕРБ: Ще настояваме Международният фестивал „Сурва“ да бъде записан на челно място в Националния културен календар

454
0
СПОДЕЛИ

17239713_688331101339847_8054712323488030757_oМеждународният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ да бъде записан на челно място в Националния културен календар. Това заяви зам.-кметът на Столична общини  и експерт в сектор „Култура“ Тодор Чобанов по време на среща с културни дейци в Двореца на културата в града. Той сподели, че това е едно от най-мащабните събития в страната и на Балканския полуостров, което трябва да получи подкрепата на културните институции като национално събитие. Чобанов беше категоричен, че народните представители от политическа партия ГЕРБ ще искат от държавата стойностно подпомагане за  големите знакови общински фестивали.

„Културата трябва да се съпреживява и създава във всяко едно училище, в противен случай образованието ни е непълноценно. Трябва всяко голямо училище да има оркестър и театрална трупа. Трябва общинските културни институти да имат гарантиран достъп до държавната инфраструктура” , допълни Чобанов.

Тодор Чобанов коментира, че Законът за читалищата трябва да претърпи пълна ревизия. По думите му, не трябва да има разлика във възнагражденията в сферата на образованието  и културата. Според него децата трябва в училище да бъдат повече ангажирани с култура и да ходят на различни прояви, а не само да са в класните стаи.

„Културата е в сърцето и душата на българската нация!”. Около тези думи се обединиха кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ-Перник. В рамките на  дискусията бяха обсъдени основните акценти, които са залегнали  в политическата програма за образование и култура на  ГЕРБ. Специален гост на форума беше и впечатляващия музикант Калин Вельов.

„Смятам, че ще мога да бъда полезен на обществото и енергията, която имам ще мога да я предам. Нашата страна е с уникална история. Трябва да сме отворени с диалог и да чуем гражданското общество”, посочи  известният музикант, който е също кандидат за народен представител от Гражданска квота. Той е категоричен, че културният туризъм трябва да се развие, а медиите да станат негов сериозен партньор.  Вельов не пропусна и да сподели, че трябва да се оптимизира и усъвършенства методиката на делегираните бюджети.

„В края на 2016 година увеличихме средствата за читалищата  с 2 млн. лв.,  както и субсидираните бройки на културните институции с 80 броя,“, заяви водачът на листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ-Перник и член на парламентарната комисия по „Култура и медии“ в 43-то НС Красимир Велчев и призна, че когато говорим за култура и духовно богатство тези средства не са достатъчни.

Кандидатът за народен представител Ирена Соколова пък припомни, че бюджетът за образование и култура е по-висок 14 милиона лева в сравнение с предходната 2016 година. Като зам.-председател на комисия по „Култура и медии” в НС тя посочи с факти за постигнатите резултати през   втория мандат от управлението на Бойко Борисов.

Форумът беше открит от кмета на Община Перник и областен координатор на местната структура на партия ГЕРБ д-р Вяра Церовска. На срещата представителите на културните институции зададоха своите въпроси и поставиха своите проблеми в различните сектори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име