НАЧАЛО ГЕРБ Кметът Вяра Церовска откри XII-я Международен конкурс за млади изпълнители на класически...

Кметът Вяра Церовска откри XII-я Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник

271
0
СПОДЕЛИ

1DSC_7884Вълнуващо и емоционално  започна ХII-ят Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. 150 талантливи музиканти   от цялата страна, Япония и Македония  участват в тазгодишното престижното музикално състезание в нашия град.

Началото на конкурсната програма постави кметът Вяра Церовска,  под чиито потронаж се реализира музикалното събитие. Тя не скри радостта си, че Перник ще бъде дом на музиката тези дни за едни красиви млади и талантлив хора, които ще споделят своите вълнения и изживявания чрез изкуството, което владеят.

На музикалната проява присъстваха още народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров, зам.-кметът Севделина Ковачева, и секретарят на Общината Радослава Манова.

Форумът беше открит с изпълнения на медалистите от миналогодишният конкурс, които  свириха като солисти на КО „Орфей” и Духовия оркестър.  Завладяващите изпълнения бяха представени от младите пианисти Михаил Димовски, Петър Дюлгеров и Анастасия Кръстанова. Своят талант показа и Калоян Минчев на  ударни инструменти.

Изпълнителите ще се състезават в седем възрастови групи в три секции – струнни инструменти, пиано, духови и ударни инструменти. Най-малките участници са 4-годишният пианист Матей Георгиев от Крива паланка /Македония/ и 6-годишната цигуларка от Япония Вакона Хатта, която учи в столицата.

За първи път се допускат участници над 20 г. Така най-възрастният изпълнител е 31-годишната пианистка Ива Върбанова от София.

Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател маестро Райчо Христов.

Награждаването и гала концертът с лауреатите на конкурса ще бъдат  в неделя , 30 април, от 17 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име