НАЧАЛО ГЕРБ Представители на ГЕРБ-Перник присъстваха на молебен по повод 5-та годишнина от земетресението...

Представители на ГЕРБ-Перник присъстваха на молебен по повод 5-та годишнина от земетресението в града

394
0
СПОДЕЛИ

Молебен за благоденствие и курбан за здраве събра жителите на Перник за пета поредна година след голямото земетресение, което разлюля града. Пред храма“ Св. Иван Рилски“ службата отслужиха отец Борис, отец Николай и отец Людмил. Те отправиха молитва към Господ да бди над Перник, за да не се случват повече подобни природни катаклизми и благодариха, че земетресението не е отнело човешки живот. Благодарност беше отправена и към всички светци, които честват през май. След светия ритуал бяха раздадени и 250 порции агнешки курбан за здраве на жителите на общината
На молебена присъстваха кметът на общината Вяра Церовска и заместниците й Владислав Караилиев, Севделина Ковачева , Денислав Захариев и Йордан Павлов, народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров, председателят на Жени ГЕРБ и общински ръководител на местната структура на партията Ирена Соколова, зам.-председателят на ОбС Румяна Гьорева и миряни, дошли да отправят своите молитви за здраве.
„Перничани са силни хора и всички заедно успяхме да надживеем този стрес, който преживяхме заедно на 22 май, преди пет години“, сподели кметът Вяра Церовска. Тя посочи, че има още средства, които Междуведомствената комисия дължи не само за общински обекти, но и на гражданите.
„ Някои от тези искания са в Административен съд. Все още има сгради, които в момента се ремонтират, като пример мога да посоча недовършеното училище в Богданов дол . Важно е обаче, че хората са живи и здрави, тези дела ще приключат, надявам се с успех за гражданите“, допълни градоначалника.
По думите й, са били поискани около 45 млн. лв, а получените в общината са 26 млн. и 500 хиляди лв., което е около 55% от средствата, които перничани очакваха да получат.
„14 млн. и 80 хиляди лв. са за частни сгради и постройки, а около 8 млн. лв. са парите отпуснати за обществени сгради – училища, читалища, детски градини. Бяха изградени и две нови детски заведения – в парка и в град Батановци. Близо 800 хил. лв. са дадени за църквите в региона . За всяка една от църквите държавата намери възможност да помогне, за да бъде възстановена“, коментира още Церовска.
По-късно днес с курбан за здраве се отбеляза годишнината от земетресението и в центъра на с. Дивотино, което беше едно от най-пострадалите села в Пернишко. По време на службата, на която присъстваше и кметът на населеното място Румен Сергиев, отец Людмил отправи апел към всички жители на селото, които имат възможност да дарят средства за закупуване на икони, за да може по-бързо да се изгради иконостаса в църквата „Рождество Христово“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име