НАЧАЛО ГЕРБ ПП ГЕРБ се поклони пред подвига на Христо Ботев

ПП ГЕРБ се поклони пред подвига на Христо Ботев

365
0
СПОДЕЛИ

ПП ГЕРБ се поклони пред подвига на Христо Ботев и героите, жертвали живота си за свободата на България.

Общоградското поклонение, организирано от Община Перник, се състоя на паметника на големия поет и революционер пред  Минната гимназия, носеща неговото име.

Венци и цветя бяха поднесени от заместник- кметовете Владислав Караилиев и Севделина  Ковачева, народните представители от ПП ГЕРБ – Перник Красимир Велчев  и д-р Александър Александров,  председателя и зам.- председателя на Общинския съвет Иво Савов и Румяна Гьорева,  общински съветници, членове и симпатизанти на политическата сила, държавни институции, ученици и граждани.

Почетният караул се изпълни от представители на местното дружество „Традиция“, които бяха облечени в опълченски униформи. В него се включиха и учениците от Гимназията по минно дело, които днес имат патронен празник.

Точно в 12 часа под звука на сирените всички отдадоха почит с мълчание към саможертвата на синовете и дъщерите на България.При подаване на сигнала пешеходците и превозните средства също спряха  и останаха на мястото си.

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име