НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска почете храмовия празник на Дивотинския манастир

Кметът на Перник Вяра Церовска почете храмовия празник на Дивотинския манастир

495
0
СПОДЕЛИ

Гости от Пернишко и Софийско събра храмовият празник на Дивотинския манастир „Св. Троица“. По традиция празникът се отбелязва 50 дни след Великден, в деня, в който Българската православна църква отдава почит на Светия животворящ Дух.
Специални гости на събора на светото място бяха кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на ПП ГЕРБ Вяра Церовска и зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Севделина Ковачева. Заедно със стотици миряни, кметският екип запали свещ и се помоли за здравето и благополучието на перничани.
По традиция беше приготвен и раздаден и курбан за здраве.
Със съдействието на кметския екип на Община Перник и благодарение безвъзмездната помощ на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, преди дни пътят към Дивотинския манастир беше разширен и подравнен. Горският път беше в изключително тежко състояние, почти непроходим и достъпът до него беше изключително труден.
Дивотинският манастир е един от най-старите манастири в Софийската Мала Света гора, сред живописните северните склонове на Люлин планина. Построен е през XI век, а след завземането на София от турците през 1382 г. е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Както повечето манастири, и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал националноосвободителните борби, като е приютявал самия Васил Левски. Светата обител е възобновена през 1875 г. и сред местните хора става известна и като „Царския манастир“, заради честите посещения на цар Фердинанд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име