НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска представи книгата „Васил Левски в изкуството”, посветена...

Кметът на Перник Вяра Церовска представи книгата „Васил Левски в изкуството”, посветена на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

400
0
СПОДЕЛИ

Грандиозно и докосващо публиката представяне на книгата „Васил Левски в изкуството” се състоя в художествената галерия „Любен Гайдаров” в Перник. Инициативата е по повод 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Перник се нареди  сред градовете Ловеч, Карлово и София, които център на културни прояви и връщат към истините, запазили ни като народ и държава.

Книгата за Левски  е огромен принос за съхраняването на българския духовен живот. Тя обхваща 500 страници, отразява присъствието му  във всички форми на изкуството.  Автор е художникът Александър Стефанов. Той е отделил десетки години, за да събере в едно всичко, свързано с Апостола, оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци.

Община Перник подкрепи инициативата за издаването на тази ценна книга и даде светлина на сборника с народни песни за Апостола на свободата, събрани от журналистката Анета Янакиева.

На официалната церемония кметът Вяра Церовска изказа специална благодарност към  всички, който помогна това да се случи.

„История се пише не с думи, а с дела. Хора като вас ни окуражават, че сме поели в правилната посока и ни дават сили да продължим напред. Когато заедно с екипа на Община Перник и с моя приятел Иван Арнаудов, започнахме да говорим как да направим Деня на Левски в Перник  и кои хора да привлечем, за да  бъде оценена истинската стойност на този велик българин, не предполагах, че ще събудим толкова много емоции сред всички ученици и хора за подвига на Левски. Имаме един ден и един миг да изразим своята благодарност на човека, който ни е дал свободата и достойнството да се наричаме българи, истински обединител на нацията и най-големият политик за своето време. Щастлива съм, че днес можем да представим книгата, която е на забележителния художник Александър Стефанов, събрал и посветил живота си на това да покаже в изкуството Левски такъв, какъвто го виждат талантите. Благодаря ви, че сте тук. Tова е един забележителен празник за Перник. Благодаря на Инициативния комитет, на хората, които се приобщиха към тази идея и сега  можем да държим тези книги в ръцете си”, сподели пред всички кметът Вяра Церовска.

Тя с удоволствие  връчи почетно отличие на председателя на местния комитет „Васил Левски” – Милан Миланов . Със специален плакет беше отличена и проф. Надя Манолова – историк, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Двете книги си приличат по продължителното творческо търсене на отговори на едни и същи въпроси”, сподели проф. Пламен Митев и изказа специална благодарност на Община Перник за подкрепата в лицето на кмета Вяра Церовска. Двамата автори също изказаха признателност затова, че са получили помощ за труда и усилията им.

Празничната вечер беше съпътствана с музика и песни, изпълнени от млади и талантливи момичета и момчета, както и от Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост”.

На официалната церемония  в Двореца на културата присъстваха народните представители Красимир Велчев, д-р Александър Александров, Юлиян Ангелов, Станислава Стоянова, Десислав Костадинова, Владимир Тошев, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, Румен Димитров – зам.-министър на културата, кметовете на Ловеч и Карлово – Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов, почетни граждани на Перник, учени, общественици и културни дейци. Всички те имаха възможността да се докоснат и видят специално видео послание от Босилеград, който според преданието е посещаван от Апостола.

Поздравителни адреси бяха получени от кметовете на Община Благоевград и Община Силистра, както и от Националния съвет на БЧК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име