НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска уважи фолклорния празник в с. Драгичево

Кметът на Перник Вяра Церовска уважи фолклорния празник в с. Драгичево

856
0
СПОДЕЛИ

Фестивалът в Драгичево спря дъжда и напук на мрачното време местното училище ще изпъстри с музиканти, танцьори и певци, които огласиха цяло Пернишко. Над 640 талантливи самодейци участваха в първия фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево“. В празничната програма се включиха  44 формации. Участниците бяха от 4 области – Търговище, Благоевград, София и Перник, 9 общини -Попово, Брезник, Струмяни, Земен, Радомир, София-град, Самоков, Перник и Трън. На сцената в Драгичево се изявиха и  представители на народни читалища, основни и средни училища, детски градини, пенсионерски клубове и индивидуални изпълнители.

Сред официалните гости в Драгичево беше и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която не скри вълнението си, че има възможността да открие първия фолклорен фестивал „На мегдана у Драгичево”.

„Ние обичаме българската музика, песни и танци. Обичаме всичко, което ни свързва с нашите традиции и история. Най-хубавото е, че нашите млади преподаватели с много любов  предават традицията  още в  детската градина. Те учат децата от малки да обичат и играят  българските песни и танци. Честит празник, защото знам, че това за кмета на Драгичево е един голям празник. Днес ще бъде един от най-хубавите дни в селото”, сподели кметът Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кметовете Севделна Ковачева, Владислав Караилиев, Йордан Павлов и секретарят Радослава Манова.

Кметът на Драгичево Виктор Викторов  каза с вълнение, че този фестивал показва една магия, съхранила българския дух през вековете. Той се обърна към публиката с думите, че днес ще се насладят  на прекрасни песни, танци, обред и обичаи, предавали се от поколение на поколение, останали и такива до днес, в памет на българския народ.

Специален гост на фестивала беше ансамбълът за изворен фолклор „Капанци“ при НЧ „Искра 1893“ – Паламарца, Община Попово , Област Търговище. Талантливите изпълните са носители на много международни награди от фестивали в Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Украйна, Чехия, а  едно от последните им участия е било във Виетнам.

Сръчните жени от фолклорната група бяха приготвили, характерни ястия за Паламарци, сред гозбите не липсваха и съвременни кулинарни изкушения.Те бяха показани в специална изложба – базар. Част от капанските рецепти са съхранени в уникалната книга на Тодор Ганев.

Секретарят на НЧ „Искра 1893“ – Паламарца – Юлияна Петрова посочи,  че помни и пази една скъпа за капанците традиция – „На гости без дарове не ходим и гости без дарове не изпращаме”. В тази връзка тя приветства кметът Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева,  кметът на село Драгичево Виктор Викторов и всички организатори, че в тяхно лице вижда едни приятели на българското читалище, пазители на  обичаи и традиции. Тя им подари  капански хляб и книгата съхранила историята и културата на капанците като етнографска група.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име