НАЧАЛО ГЕРБ Д-р Александър Александров: Намалихме държавния дълг с близо 2 милиарда лева, което...

Д-р Александър Александров: Намалихме държавния дълг с близо 2 милиарда лева, което спестява на страната разходи за лихви от 79 милиона лева годишно

355
0
СПОДЕЛИ

На 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева – точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви).След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров на съвместна пресконференция с кмета на Община Перник и областен координатор на местната структура на партията в Перник д-р Вяра Церовска.
„Използваме случая да информираме българските граждани и особено колегите от БСП, че благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.“, подчерта още той и обясни, че в цитираната по-горе емисия се използваха пари от фискалния резерв, който достигна рекорден размер по две основни причини.
„От една страна след стрес тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. А в следствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г. Излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв. За първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява“, каза д-р Александров. Той обясни, че сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. и припомни, че те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг – еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ.
Кметът на Перник Вяра Церовска сподели, че очакванията, с които партия ГЕРБ дойде в управлението са огромни.
„Очакванията към нас са свързани с политическа и икономическа стабилност. Ясно е, че това може да се случи само тогава, когато има една много стриктна финансова дисциплина. За да имаме помощ от държавата, първото и най-важно условие е да има финансова стабилност в нея. Нужно е обаче да има и политическа стабилност, защото ако нямаме правителство, което да се ползва огромен авторитет и с изключително сериозната ангажираност на всички държави от Европейския съюз, с които заедно вървим напред, трудно ще бъдат реализирани приоритетите на нашата държава“, категорично заяви Вяра Церовска.
Народният представител д-р Александров припомни, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.
„В следствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, показват данни, обявени от Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция – 171% от БВП, Италия – 134,6%, и Португалия – 130,5 на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година. Очевидно е, че България е много далече от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев“, заключи д-р Александров и призова другарите от БСП да спрат да вкарват в заблуда хората и да насаждат страхове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име