НАЧАЛО ГЕРБ В присъствието на министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков демонстрираха...

В присъствието на министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков демонстрираха новата технологията за рехабилитация на язовир „Студена“ в област Перник

435
0
СПОДЕЛИ

Днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народните представители от ПП ГЕРБ-Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров беше демонстрирана технологията за обследване и рехабилитация на язовир „Студена“ в област Перник.

На демонстрацията присъстваха още зам.-кметът на Община Перник Владислав Караилиев и областният управител Ирена Соколова.

Проектът се прави по нова технология, която се прилага за първи път в България. Методът позволява ремонтните дейности да се извършват без спиране на водоподаването и без да се източва водния обект, който водоснабдява района на Перник, обясниха специалисти от консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“.

Рехабилитацията на съоръжението и на пречиствателната станция за питейни води към него е част от изпълнявания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Проект за развитие на общинската инфраструктура“,

финансиран от Световната банка и държавния бюджет на стойност близо 32 млн.лв.

По думите на министър Ненков, водният обект осигурява питейна вода за население над 100 000 жители в градовете Перник и Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, както и промишлено водоснабдяване. Съоръжението се експлоатира вече повече от 60 години, като не са правени ремонти от построяването му.

С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца, като се предвижда ремонтът да бъде завършен до ноември 2018 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име