НАЧАЛО ГЕРБ Перник отбеляза тържествено 180-та годишнина от рождението на Васил Левски

Перник отбеляза тържествено 180-та годишнина от рождението на Васил Левски

930
0
СПОДЕЛИ

С възпоменателна церемония Перник отбеляза 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тържественото честване събра десетки граждани, които с минута мълчание почетоха безсмъртното дело и живота на националния герой, дал живота си за освобождението на България.
Пред паметта на Апостола на свободата се преклониха зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, представители на областното и общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Перник и зам. – председателят на Общинския съвет Румяна Гьорева.
В знак на признателност те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски. Прозвучаха стихове и песни, посветени на този най-велик син на майка България.
„Всеки българин познава себеотрицанието и пословичната скромност на Апостола, граничещи с аскетизъм. Всеки българин знае и може да продължи онази съкровена, но велика мисъл: „Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само себе си“. И днес, след близо две столетия, Левски е в умовете и сърцата ни. Една неканонизирана, но най-чистата и свята икона на българския дух“, сподели пред присъстващите водещата на церемонията Миглена Димитрова.
Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Той е роден на 18 юли (по стар стил 6 юли) 1837 г. в планинското и занаятчийско Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Караиванова.
Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. До края на 1871 г. успява да конструира мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна и единна революционна организация. Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 години.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име