НАЧАЛО ГЕРБ Д-р Александър Александров: Със стартирането на програмата „Родители в заетост“ изпълнихме поредния...

Д-р Александър Александров: Със стартирането на програмата „Родители в заетост“ изпълнихме поредния си социален ангажимент

637
0
СПОДЕЛИ

Поредният социален ангажимент, който поехме в предизборната си програма, вече е изпълнен. В петък стартира програмата „Родители в заетост“. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров. Той обясни, че между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат детегледач за период от 18 месеца по проекта, финансиран от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.
„Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните семейства“, каза още депутатът и поясни, че до края на октомври във всички бюра по труда в страната ще се приемат заявления по образец от родители, чиито деца, на възраст до 5 години, не са приети в ясла или детска градина и имат нужда от детегледач, за да се върнат родителите на работа или да потърсят такава.
„При голям интерес от страна на родителите, финансовият ресурс от 20 млн. лв. може да бъде увеличен. Срокът за подаване на заявления за кандидатстване ще бъде удължен. Подаването на заявлението не е обвързано с адресна регистрация. Изискването към родителите, е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано“, обясни д-р Александров. Той подчерта, че изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството, чието дете ще бъде отглеждано, така бабите и дядовците, за чиито внучета няма места в детската градина или яслата, ще могат да ги гледат и да получават заплати, а родителите да се върнат на работа.
Народният представител категорично заяви, че ГЕРБ продължава да работи за реализиране на ангажиментите, заложени в предизборната програма на партията.
„От 1 октомври минималната пенсия за стаж и възраст в България се увеличава от 180 на 200 лв. Това е второ увеличение на минималната пенсия за тази година, след като от 1-ви юли тя се повиши от 161 на 180 лв. Увеличават се и размерите на инвалидните пенсии“, подчерта депутатът и обясни, че за този ръст на пенсиите са необходими 100 млн. лв., осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за първото четиримесечие. Той припомни, че преди седмица Правителството спази обещанието си и спази обещанието си и осигури над половин милиард за българските училища.
„Това е най-мащабната инвестиция в образователна инфраструктура, правена в България“, съобщи д-р Александров. Евросредствата са осигурени по програма „Региони в растеж“ и ще бъдат предоставени на общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. За първи път в разходите е включено обновяване не само на сградите, а и на вътрешните и външни спортни съоръжения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име