НАЧАЛО ГЕРБ „Духът на Сурва“ се пренесе в Народното събрание

„Духът на Сурва“ се пренесе в Народното събрание

552
0
СПОДЕЛИ

25 пленяващи фотографии, запечатали образи и спиращи дъха моменти от автентичната български обичай „Сурва“, бяха подредени в експозиция в кулоарите на Парламента. Изложбата беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
„Днес ще се потопим в традицията, в хармонията, в красотата, и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков. Тези 25 фотоса ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, колко сме големи, колко сме важни и какво можем да покажем на съвременна Европа в Председателството, в което се намираме в момента“. С тези думи председателя на Народното събрание откри експозицията и изрази надежда колоритната сурвакарска група от град Батановци, която днес е на посещение в Народното събрание, да прогони злите сили и да донесе мир, хармония и благоденствие.
Събитието уважиха кметът на Община Перник и областен координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Вяра Церовска, и народните представители от политическата сила в Перник Красимир Велчев и д-р Александър Алкесандров. Градоначалникът не скри радостта и гордостта си от факта, че една вековна традиция е представена в тази емблематична институция.
Изложбата е част от проявите, които предхождат 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име