НАЧАЛО ГЕРБ ГЕРБ-Перник се включи в тържествата по повод Трети март

ГЕРБ-Перник се включи в тържествата по повод Трети март

330
0
СПОДЕЛИ

Перник отбеляза тържествено Националния празник на Република България Трети март. По традиция празникът започна с шествие, което тръгна от пл. „Св. Иван Рилски“ и продължи до Двореца на културата. Тук бяха кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на политическа партия ГЕРБ д-р Вяра Церовска, народни представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, представители на областното и общинското ръководство на партията в Перник.

Под звуците на химна на Република България, тържествено беше вдигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на героите от националноосвободителните борби, отдали живота си за свободата на България.

Празничното слово на кмета на Перник развълнува стотиците присъстващи на церемонията перничани.

„На 3-ти март, преди 140 години, започва историята на свободна България. Трети март е дата , неподвластна на времето . Навярно защото е символ на стремежа на цял един народ към свобода и на любовта към Родината. Изстрадан подвиг на хиляди знайни и незнайни българи . Нека помним делата им и нека  ги носим в сърцата си . Техният завет ни зарежда с чувство на дълг, на признание и гордост. В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас денят трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“. Върху историческия документ от Сан Стефански я мирен договор, подписан на 3 март 1878г стоял и невидимия кървав подпис на българската свобода, сложен от хиляди посечени ръце и хиляди юнашки сърца, паднали заради сърцето на България“, заяви градоначалникът. Тя отправи пожелание за здраве и да бъдем достойни българи.

Емоционално слово произнесе и областният управител на област Перник Ирена Соколова.

„Трети март е особено специална дата, защото е втъкана във всеки един от нас. Тя събира в себе си, както вековното ни страдание, така и силата на нашия дух и героизъм. Денят ни напомня, че сме успявали тогава, когато сме били не само свободни, но и обединени в името на национален идеал. Великите дейци на нашата национална революция, сред които Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Любен Каравелов и ред други бележити имена, не бяха ограничени и тесногръди еснафи, а широко скроени ренесансови люде, надарени с разум и нравствена чистота. Те отлично разбираха, че свободата на родината е немислима без свободата на другите народи и знаеха добре как ще завърши техният живот. Те не искаха нищо в замяна, никакви материални облаги не ги блазнеха. Затова и днес са особено живи, ценни и актуални прекрасните слова на Апостола: „Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно! Такова нали ми е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра.“, заяви Соколова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име