НАЧАЛО ГЕРБ СГЕРБ-Перник посети два многовековни центъра на християнската вяра в Република Македония

СГЕРБ-Перник посети два многовековни центъра на християнската вяра в Република Македония

486
0
СПОДЕЛИ

Структурата на СГЕРБ-Перник посети два многовековни центъра на християнската вяра в Република Македония – Водочки манастир „Свети Леонтий и Велюшки манастир „Рождество на Пресвета Богородица, съхранили се от византийско време и известни със своите фрески, мозайки и спокойствие, както живописния македонски град Струмица. Старейшините с удовлетворение разказаха за своите впечатления от македонския край и не пропуснаха да се похвалят, че са успели да се заредят с история, култура и много приятни емоции.
„Велюшкият манастир е православен женски манастир разположен край струмишкото село Велюса, създаден през 11-ти век. Водочки манастир е средновековна православна църква, която е създадена през 4-ти век и възстановена напълно през 11-ти век, като част от иконите с от века на нейното създаване. Доволни сме от видяното, защото и двата манастира са интересни и откъм архитектура, и откъм история“, сподели с вълнение областният клубен ръководител на СГЕРБ-Перник Искра Златанова. Тя каза още, че старейшините са останали приятно изненадани от автентичния вид на православните светини в Република Македония.
Старейшините разказаха още, че са имали възможността се разходят из град Струмица и да се снимат пред паметника на Гоце Делчев, разположен на централния градски площад и издигнат, за да ознаменува 100 години от рождението на воеводата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име