НАЧАЛО ГЕРБ ПП ГЕРБ-Перник се включи в празника по случай Деня на българската просвета...

ПП ГЕРБ-Перник се включи в празника по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

466
0
СПОДЕЛИ

Перник отбеляза българската просвета и култура и на славянската писменост с парад на книгата. С любима книга в ръка дефилираха ученици и учители. Сред официалните лица на празника бяха кметът на община Перник Вяра Церовска и нейният екип, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, зам.-председателят на ОбС Румяна Гьорева и общински съветници. По традиция церемонията започна с издигането на националния флаг на площад „Кракра“ под съпровода на химна на Република България.

„Най-сърдечно ви поздравявам с празника на Българската просвета и култура и славянската писменост – празника на Словото, на Духа, на Културата, които са в основата на съхраняването на българската идентичност.

„Гордеем се с 24 май, защото той е символ на словото и славянската азбука на Кирил и Методий, преминала през вековете. Азбуката, на която Паисий Хилендарски написа своята История Славянобългарска. Патриархът на българската литература Иван Вазов написа своите произведения, Ботев своите стихотворения, Каблешков своето кърваво писмо. 24-ти май е датата обединител за всички българи във всички точки на света, който е без граници, заради българската реч , заради българското слово, заради това, което ни дава национална гордост и самочувствие“ ,с тези думи се обърна към перничани кметът Вяра Церовска. „24-ти май е дата, на която казваме своето благодаря на българския учител, на първоучителя, на този, който отвори за нас голямата врата на науката, отвори света , за да го виждаме, съвременен и различен. Ден за българския ученик, който трябва да поощрим и да му кажем честит празник. Бъди любознателен, бъди нетърпелив, бъди креативен, научи всичко, научи повече, бъди неочакван. Честит празник!“ , заяви още в поздравителното си слово кметът Вяра Церовска.

Поздрав по случай празника отправи и губернаторът на Перник Ирена Соколова.

Празникът завърши с концертна програма „Талантите на Перник“, с участието на талантите от художествените състави на Обединен детски комплекс.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име