НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска и депутатът д-р Александър Александров уважиха Деня...

Кметът на Перник Вяра Церовска и депутатът д-р Александър Александров уважиха Деня на Паисий Хилендарски

550
0
СПОДЕЛИ

В деня, отреден за почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски – 19 юни, в село Кралев дол, смятано за родно място на Патриарха на Българското възраждане, жители и гости за пореден път засвидетелстваха почит към хилендарския монах.

За поредна година празникът се състоя в местността “Калужерец“, на параклиса, носещ името на българския светец и будител. Събитието уважиха кметът на община Перник и областен координатор на местната структура на ПП ГЕРБ Вяра Церовска, народният представител от политическата сила в област Перник д-р Александър Александров и областният управител Ирена Соколова.

Поздрав към стотиците събрали се граждани отправи кметът на Перник Вяра Церовска.

Щастлива съм, че имаме възможността да покажем за пореден път, от къде започва пътя си един от най големите българи Паисий Хилендарски. Трябва да се повтори, трябва да се казва, трябва да се знае. Нека в днешния празничен ден за пореден път почерпим от нашата история гордост, самочувствие, достойнство“, заяви градоначалникът и подчерта, че и ний сме дали нещо на света – на вий славяни букви да четат.

Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев подчерта, че историята трябва да разказва истината за родното място на Паисий Хилендарски.

Проявата се организира от НЧ “ Св. Паисий Хилендарски-1927г.” с подкрепата на Община Перник и Кметство Кралев дол.

Тази година се навършват 296 години от рождението на един от колосите в българската история и 256 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска”. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

И досега не е открит документ, за да се разреши въпросът, в кое село или град се е родил първият идеолог на Българското възраждане и народен будител – Паисий Хилендарски. Местните жители обаче се гордеят и вярват в твърденията, че Паисий Хилендарски е роден именно тук в Кралев дол.

На събитието присъства и основният виновник, който издирва и доказва,че родът на Паисий е от Кралев дол – писателят Цанко Живков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име