НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска откри обновената сграда на читалище „Пробуда-1922 г.“...

Кметът на Перник Вяра Церовска откри обновената сграда на читалище „Пробуда-1922 г.“ в с. Драгичево

367
0
СПОДЕЛИ

Кметът на община Перник Вяра Церовска и кметът на с. Драгичево Виктор Викторов прерязаха лентата на обновеното местно читалище „Пробуда-1922 г.“. Вратите на обновената културната институция вече са отворени за граждани и самодейци, а реновираната сграда беше открита с официална церемония, на която присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров, Секретарят на Общината Радослава Манова и кметът на кв. „Изток“ Емил Котсадинов.

„Щастлива съм, че успяхме за кратко време да възстановим тази прекрасна сграда. Много сте творците в с. Драгичево и знам, че това ще бъде дом за много хора, населен с музика, с песни, с много авторство“, сподели кметът и пожела на местните самодейци да продължават да ни радват с богата художествено-творческа дейност.

„Горд съм, защото успяхме да възстановим това духовно средище, в което нашите самодейци да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си“, сподели кметът на населеното място Викторов. Той призова всички граждани да се грижат и пазят направеното с много труд и любов, и обеща с всеотдайност да продължава да работи за съхраняването на традициите, създаването и развитието на творческата духовност в селото.

Средствата за ремонт и укрепване на сградата са в размер на 240 хил. лева. Сумата е отпусната със съдействието на градоначалника и Община Перник, от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет.

Направена е цялостна реконструкция на читалището. Подновена е покривната конструкция. Направено е цялостно укрепване на сградата и подмяна на дограмата. Извършените ремонтни дейности включват и помещенията в читалището. Обновена е залата и библиотеката.

Местното читалище в с. Драгичево отвори врати след дългите години на разруха и окончателното му затваряне след голямото земетресение през 2012г. Тогава то остана една неизползваема рушаща се сграда в центъра на селото.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име