НАЧАЛО ГЕРБ Жени ГЕРБ-Перник Перник организираха семинар, посветен на женското здраве

Жени ГЕРБ-Перник Перник организираха семинар, посветен на женското здраве

821
0
СПОДЕЛИ

Семинар, посветен на женското здраве, организира дамската организация на ПП ГЕРБ-Перник. Здравна лекция на тема „Психично здраве на жени над 50“ пред присъстващите дами изнесе д-р Роберт Крумов. Целта на лекцията е да фокусира вниманието към психичните проблеми, превенцията и лечението на душевните болести и тяхното обществено значение. Той разясни промените, които настъпват в женския организъм след 50-та годишнина и отбеляза, че нагласата на човека към даден проблем и здравословно състояние, е от огромно значение за контролирането на проблема.
Причини и рискови фактори за развиване на остеопороза и начините за контрол и превенция на заболяването представи ендокринологът д-р Таня Костадинова. Тя подчерта, че остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания при жените и мъжете над 50-годишна възраст, като то е третото по значимост социално заболяване. Д-р Костадинова систематизира важни рисковите фактори, които могат да причинят метаболитно заболяване на скелета и отбеляза още, че физически активен начин на живот, част от който са редовни движения и упражнения, балансирана диета, осигуряване на нужния прием на калций, избягване на тютюнопушенето и високата консумация на алкохол, са начините на превенция и лекуване на остеопороза.
„Десетилетия наред България се нарежда в челните редици на страните с най-висока заболяемост и смъртност сред населението. Здравната култура и здравните познания са необходим елемент за превенция на социално значими болести. Това е причината, която провокира в нас желанието да започнем поредица от лекции, с които да насърчим дамите във всяка възраст да обръщат внимание на своето психическо и физическо здраве, защото ранната диагностика не е досадно задължение, често пъти ранното диагностициране и навременно лечение, са решаващи за успеха в битката с болестта“, сподели общинският ръководител на Жени ГЕРБ-Перник Роза Стоилова.
„За нас е чест и привилегия, че нашите уважавани пернишки лекари д-р Крумов и д-р Костадинова отделиха време от забързаното си ежедневие, за да разяснят за важността на психичното здраве, защото най-трудно се лекува душата. Много е лесно, когато те боли главата, да изпиеш нещо обезболяващо. Но когато те боли душата, изисква години, за да се възстановиш“, сподели един от инициаторите на инициативата Валентина Страхилова.
В рамките на последвалата беседа, дамите от ГЕРБ зададоха редица въпроси, свързани с женското здраве, на които специалистите дадоха своите компетентни и изчерпателни отговори и съвети.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име