НАЧАЛО ГЕРБ Кметът на Перник Вяра Церовска откри традиционния сурвакарски празник в пернишко

Кметът на Перник Вяра Церовска откри традиционния сурвакарски празник в пернишко

405
0
СПОДЕЛИ

Перник отново е в плен на най-шумния и колоритен обичай „Сурова“. За местните жители нощта на 13-ти срещу 14 януари е най-чаканият момент в годината.
Вълшебната нощ на „Сурова“ изживяха кметът на община Перник Вяра Церовска, народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, които с нескрито вълнение наблюдаваха живата и до днес новогодишна обредност.
„За нас перничани, тези които запазихме в сърцето на България този зимен обичай, месец януари е голям празник. Празник на фамилията и на хората, които обичат своята страна и своите традиции и го показват по един прекрасен начин“, заяви с трепет градоначалникът. Тя отбеляза, че най- мащабното, най-красивото и авторитетно представяне на българските езически обичаи, може да бъде видяно само тук.
„Сурова е традиция, която е в корена на българина и се радвам, че точно тук в Перник тя има своето продължение векове наред“, сподели зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Вечев. Той подчерта, че е изключителна красотата на традицията и на вярата, защото на Сурова никой не излиза в мразовитата нощ по задължение. Стотици хора се събират в центъра на населените места , пленени от красотата и магията на пъстрия и шумен зимен обичай.
Запалени факли озариха нощта. Тежък звън на чанове и хлопатари огласи населените места в пернишко. Мъже със страшни ликове прогониха злите сили с магически танц около огромен ритуалния огън, вдъхновен от страстта и вековната традиция.
Ритуалното откриване на местната „Сурва“ беше дадено в с. Бучино. Тътенът последва до селата Люлин и Расник. Там си дадоха среща групите на Велковци, Сопица, Расник и гостуващата група на с. Брежани, обл. Благоевград. Маршрутът продължи през град Батановци, където в сурвакарските игри се включи колоритната група на с. Копаница. Финалът бе в кв. Бела вода, чиято група спечели сърцата на журито на МФМИ „Сурва“ 2018 и грабна най-голямата и най-желана награда – „Златна маска” .
На шумните спектакли се насладиха още зам.-кметовете на община Перник, кметът на най-големия пернишки квартал „Изток“ – Емил Костадинов и общински съветници от политическа партия ГЕРБ.
Зимният обичай „Сурова“ е характерен за селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир и е заложен в кръвта и в паметта на местните хора, а традицията се предава от баща на син и така от незапомнени времена. Вярването гласи, че колкото по-силно звънят хлопатарите, толкова по-далече ще избягат злите сили, за да проправят път на съзидателната човешка енергия и на вярата в една още по-плодородна и здрава година
Народният обичай е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. От 2009 г. Перник е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име